Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Hållbarhet förbises i upphandlingar”

Publicerad: 4 april 2017, 06:00

DEBATT Lågt ställda krav gör det möjligt för upphandlande organisationer att förlita sig på gamla sanningar om skrivare, snarare än att ta hållbara och affärsmässigt sunda beslut, skriver Maths Arvesjö hos Epson Sverige.


Politik är en del retorik och en del handling, och när det gäller att omsätta samhällspolitiska mål till handling är upphandlingar ett av de mer handgripliga och effektiva styrmedel som finns. Därför är det synd att se hur den möjligheten inte utnyttjas till fullo när det gäller produkter för dokumenthantering, exempelvis skrivare.

Dessa produkter må utgöra endast en liten del av de offentliga upphandlingarna, som omfattar hisnande 634 miljarder kronor varje år – men om sättet på vilket hållbarhetsfrågan hanteras i det här segmentet är en indikation på hur det ser ut inom övriga områden, så är det bara att konstatera att det är en bra möjlighet som går till spillo.

I den värld där jag hämtar min erfarenhet ser jag återkommande hur lågt ställda krav gör det möjligt för de upphandlande organisationerna att förlita sig på gamla sanningar, snarare än att ta hållbara och affärsmässigt sunda beslut.

I en undersökning som vi nyligen lät genomföra, bland över 200 personer i ledande roller på svenska företag, associerar närmare 6 av 10 laserskrivaren med mindre avfall och bättre energiprestanda, vilket är fel.

Samtidigt svarar drygt 40 procent att deras organisation har miljöarbete som högsta prioritet för sitt CSR-arbete. Hälften av företagen har en process för återvinning av papper på plats, tre av tio ställer krav på att datorer och annan utrustning är energisnål. Och, två av tio företag har insett fördelarna med bläckstråletekniken och har ett pågående arbete med att byta ut sina laserskrivare.

Bläckstråleskrivare för företag i dag har inte mycket gemensamt med forna tiders konsumentmodeller som många kanske associerar till. De nya skrivarna är fjärran från de äldre, långsamma enheterna med randiga utskrifter som hela tiden krävde nya patroner, eftersom de nya inte behöver rengöring eller injustering av skrivarhuvudet.

Moderna bläckstråleskrivare använder också mindre energi, eftersom de inte har någon laser eller är beroende av att bläcket behöver värmas upp. Dessutom levereras de från fabrik med bläck som räcker till 75 000 utskrifter i svartvitt och 50 000 i färg. När bläcket är slut så är det bara att byta påsarna, och vips kan man skriva ut lika mycket till. Att byta till en bläckstråleskrivare är helt enkelt ett snabbt och enkelt sätt att göra en insats för miljön.

Hållbarhet är också något som ger självklar affärsnytta – det finns direkta ekonomiska vinster att hämta här – och en hel del goodwill i form av CSR-effekter. Detta bara genom att göra ett smartare val gällande något som i grunden kanske varken är särskilt spännande för de flesta företag och organisationer – eller avgörande för deras framgångar.

När det gäller skrivare, eller dokumenthanteringsprodukter som är den övergripande kategorin, ställs krav på energiprestanda i upphandlingar – men det är inga särskilt långtgående krav. En övervägande del av produkterna på marknaden klarar kraven. Och när det gäller förbrukningsmaterialet så ger det ”poäng” i upphandlingsförfarandet om det finns ett retursystem på plats som innebär att relevant och uttjänt förbrukningsmaterial renoveras för återanvändning.

Hållbarhetsfrågan är alltför viktig för att behandlas styvmoderligt. Det är dags att se över såväl baskraven som ställs på tekniska specifikationer som de ytterligare tilldelningskriterier som kan vara meriterande för leverantörer.

Maths Arvesjö, försäljningschef på Epson i Sverige

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.