Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbarhet hetast i Almedalen

Publicerad: 30 juni 2017, 06:44

Hållbarhet har växt till det största seminarieämnet i Almedalen.

Foto: Region Gotland

Hållbarhet är för första gången Almedalsveckans vanligaste förstahandsval bland seminarieämnena.


TP


Almedalen bjuder på ett näst intill oändligt smörgåsbord av intressanta evenemang, men vilka seminarier som blir veckans hållbarhets-snackisar kan vara svårt att förutse. Med Aktuell Hållbarhets guide ökar dock chansen att du spenderar tiden rätt i Almedalen.

Trots att det är drygt ett år kvar till valet har Stefan Löfven meddelat att han inte tänker åka till Almedalen i år. Är det ett tecken på att vi har nått ”peak Almedalen” eller klarar sig veckan lika bra utan statsministern nu när näringslivet har strömmat till? Vid en granskning av årets program kan Aktuell Hållbarhet konstatera att intresset för att få exponering i Almedalen fortsatt är starkt – det officiella programmet innehåller strax över 4 000 evenemang vilket är drygt 200 fler än förra året.

I år har seminarier med hållbarhetsfokus seglat förbi vård och omsorg som det mest populära ämnet i Almedalen. Hållbarhet som ämnesområde under Almedalsveckan tillkom först 2014, och i år är det första gången någonsin som det är det vanligaste förstahandsvalet som seminarieämne. En bredare sökning visar att ordet hållbarhet ger drygt 850 träffar i veckans program, vilket innebär att även den mest flitige seminariebesökaren tvingas begränsa sitt urval. En bra metod för att plocka ut godbitarna, och de väntade snackisarna, är att blicka tillbaka på hållbarhetsåret och därigenom få en känsla för vad som väntar i Almedalen.

Agenda 2030-delegationen har avlagt sin handlingsplan för hur Sverige ska bidra till att genomföra FN:s globala mål. I och med att det är dags att gå från ord till handling väntas fortsatt intensiva diskussioner kring de globala målen i Almedalen. Delegationen lyfter fram cirkulär ekonomi som ett av sex prioriterade områden, och stora delar av näringslivet har redan insett vikten att överge de linjära produktionsmodellerna – även om det inte är helt klart hur det ska gå till.

Donald Trumps uttåg ur Parisavtalet och den kommande flygskatten lär förstås trigga många klimatdiskussioner i Visby, men samtidigt är optimismen i denna fråga större än på länge bland många. Under året har det blivit allt tydligare att marknadskrafterna slår ut de fossila bränslena till fördel för förnybar energi, vilket även öppnar upp för ett ökat fokus på andra frågor inom FN-agendan, såsom klimatanpassning och finansiering. Klimatanpassnings-utredningen kom med sitt betänkande i slutet av maj och slutsatserna lär stötas och blötas i Almedalen ­– inte minst eftersom Visby ligger illa ute när havsnivåerna stiger.

I mitten av juni arrangerades Politikerveckan i Järva, som sägs vara ett mer lättillgängligt alternativ till Almedalen. Syftet med veckan är att partierna ska få en möjlighet att framföra sina lösningar på utanförskap och integration på arbetsmarknaden till de grupper som påverkas allra mest. Även om Visby ligger långt ifrån majoriteten av Sveriges utanförskapsområden väntas frågorna ligga högt på agendan även under Almedalsveckan, inte minst från bygg- och fastighetsbranschens som intresserar sig allt mer för hållbarhet ur sociala dimensioner.

Vilka som blir Almedalsveckans hållbarhets-snackisar är förstås alltid svårt att förutse. Men en kvalificerad gissning från Aktuell Hållbarhet är dock att hållbarhetsfrågor kommer ta mer plats på mingel och under seminarier än någonsin tidigare i Almedalen.

Läs mer: Fem heta hållbarhetsteman i Almedalen

- Agenda 2030 – från ord till handling
- Framtiden går i cirkulära tankar
- Klimatanpassning för stigande havsnivåer
- Storkapitalet vänder blicken mot ansvarsfulla investeringar
- Fastighetsbranschen styr mot inkluderande stadsutveckling

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev