torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

“Hållbarhet nära knutet till kulturen i bolag”

Publicerad: 4 november 2019, 05:00

Det 103-åriga Investmentbolaget Investor satsar på ­sam­arbete mellan portföljbolagen för att få fram hållbara ­innovationer. Ett arbete som speglar vilken kultur som
finns i bolagen.


Johan Forssell har precis presenterat Investors tredje, starka, kvartalsrapport för investerare och journalister. Men han säger sig vara minst lika uppmuntrad över att hans bolag varit bäst i kategorin Investmentbolag i Hållbara bolag 2019.

Det var för fem år sedan som -Investor började fokusera på hållbarhetsarbetet. Sedan dess har man tagit fram riktlinjer till de bolag som Investor äger och skapat ett nätverk där bolagen tillsammans arbetar med frågorna. Johan Forssell framhäver också att man sänkt de totala koldioxidutsläppen med 20 procent sedan 2016.
– Vi tror genuint, som långsiktiga ägare, att om vi ska leverera en bra avkastning på lång sikt måste vi och våra företag vara ledande inom hållbarhet – det handlar om att företagen ska vinna kunder och om att attrahera de bästa anställda. Det är nödvändigt för att de ska kunna slå konkurrenterna över tid, säger Johan Forssell.

Investor äger i dag 20 stora bolag. Att investor har en bred portfölj, men där inget av bolagen som de äger konkurrerar med varandra, ger ökade möjligheter för samarbeten kring hållbarhetsfrågorna, säger Johan Forssell.
– Det gör att vi kan samla våra bolag, samarbeta och lära av varandra. Ska vi klara de globala målen är samverkan nödvändig.

Ett exempel på hur arbetet över bolagsgränserna kan se ut är ett projekt där Epiroc och ABB tillsammans med LKAB och Volvo arbetar för att effektivisera underjordsgruvor.
– I en underjordsgruva körs merparten av maskinerna på diesel. Om vi i framtiden kan få till att fordonen körs autonomt, att all energi kommer från batterier och att allt är uppkopplat, då får vi väsentligt mindre säkerhetsrisker, bättre produktivitet, för personal behöver inte lämna gruvan när det sprängs, och processerna blir mer effektiva då man kan utnyttja data för att hela tiden förbättra arbetet, säger Johan Forssell.

Kan det inte bli svårt att få bolag i så spridda branscher att dra åt samma håll?
– För att det ska lyckas måste man ha en strukturerad process. Vi har, som ägare, klara riktlinjer till alla våra bolag. Hållbarhetsarbetet i företagen sker via styrelserna. Vi har värdeskapandeplaner för alla bolag där relevanta hållbarhetskrav ingår, säger Johan Forssell.

Just nu arbetar Investor med att ta fram tydliga hållbarhetsmål både för Investor som bolag och för portföljen som helhet.

Investor i Hållbara Bolag 2019
Placering: Första plats i kategorin “Investmentbolag”.
Om placeringen: “Investmentbolag” är en ny kategori i rankningen Hållbara Bolag och Investor tar hem förstaplaceringen med god marginal. Investors totalpoäng landar på 76 poäng vilket kan jämföras med tvåan Ratos med 69 poäng och Kinnevik med 68 poäng. Investor har höga betyg inom områdena antikorruption, personal och miljö- och klimat men något lägre betyg inom området standarder och certifikat.

Läs hela listan: Hållbara bolag 2019 – investmentbolag

Lucas De Vivo
Dagens industri

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev