Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbarhetsarbete inom planetära gränser gav Houdini ledarskapspris

Publicerad: 16 oktober 2018, 12:01

Juryn menar att Eva Karlsson har visat på ett tydligt och målinriktad ledarskap där hållbarhet är en integrerad del av affären.

Foto: Press/NMC

Houdinis vd Eva Karlsson har utsetts till årets hållbara ledare av Nätverket för Hållbart Näringsliv, NMC. Hon tilldelas priset för sina ambitioner att driva företagets hållbarhetsarbete inom de planetära gränserna.


”Det som gör att Eva Karlsson sticker ut är hennes fokus på att jobba inom de planetära gränserna utifrån ett forskningsbaserat perspektiv. Hållbarhet genomsyrar hela verksamheten ända ut i affärsmodellen på ett cirkulärt sätt, säger Charlotta Szczepanowski”, NMC:s ordförande och jurymedlem, i en kommentar till priset.

Eva Karlsson var en av tre slutkandidater som juryn menar har visat på ett tydligt och målinriktat ledarskap. De två andra slutkandidaterna var Azita Shariati, vd på Sodexo, och Lars Appelqvist, vd på Löfbergs. Till slut blev det alltså Eva Karlsson som fick ta över den vandrande prisstatyetten från förra årets vinnare Christoffer Bergsfors, Sverigechef och vice vd på Max Burgers.

I juni utmärkte sig Houdini Sportswear genom att analysera sin verksamhet utifrån forskningmodellen om planetära gränsvärden, som tagits fram av Stockholm Resilience Centre. Houdini är först ut i världen med en analys av denna sort, vilket NMC nu väljer att lyfta fram som prov på framåtlutat och hållbart ledarskap.

Analysmodellen omfattar frågor som markanvändning, klimatpåverkan, kemiska föroreningar och tanken med analysen är att Houdini ska få en ökad förståelse för hur företaget påverkar klimat och ekosystem världen över, inte bara i isolerade miljöfrågor.
– Vi har upptäckt flera förbättringsmöjligheter, exempelvis vilken typ av återvinningsprocess som är lämpligast, hur mycket transporter som återvinning kan motivera och var vi ska välja vår ull ifrån. Nu har vi fått evidens för många av de frågor vi ställs inför, sade Eva Karlsson, vd på Houdini, till Aktuell Hållbarhet i samband med att rapporten släpptes i juni.

Utvärderingen utifrån de planetära gränsvärdena ska genomföras vart tredje år och ersatte i år den GRI-baserade hållbarhetsredovisningen.

Eva Karlsson kommer prata om vad som kännetecknar en hållbar ledare på konferensen Hållbart Näringsliv, som Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri arrangerar den 27 november.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.