Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbarhetscoachen: 10 tips till en hyfsat hållbar påsk

Publicerad: 17 april 2014, 08:42

Hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar ger dig 10 tips för en hyfsat hållbar påsk


Ämnen i artikeln:

Jessica Cederberg Wodmar

Här är hållbarhetscoachens 10 tips till en "hyfsat hållbar" påsk.

Foto: Pixabay.com

– Påskpyntet.Välj fjädrar som inte har orsakat lidande för fåglar. Eller ännu bättre, pynta med blommor och sånt som du själv kan tillverka med papper.

– Påskgodiset. Välj godis som bidrar till en rättvisare utveckling och bättre miljö – Fair Trade- eller miljömärkt.

– Rör på dig. Passa på att ta en extra promenad under ledigheten och ställ bilen hemma.

– Skänk. Ge bort din tid, dina prylar eller dina pengar till andra som behöver det mer än du.

– Påskmaten. Njut av att äta god mat i lagom stora portioner så du slipper slänga mat och slösa pengar. Vegetariskt är nyttigt och klimatsmart. Väljer du kött så gör det från djur som betat utomhus så bidrar du till ökad biologisk mångfald.

– Upplev. Passa på att ta dig tid att uppleva något nytt under påsken. Kanske hittar just du lösningen på ett problem som behöver det tack vare din nya upplevelse.

– Välj medvetet. Du behöver inte ta reda på exakt vilka produkter eller företag som är mest hållbara. Nöj dig med att välja bort den som du uppfattar som mindre hållbar och inse att det du gör är bra och gör skillnad.

– Städa smart. Släpp in våren genom dörrar och fönster men glöm inte bort att stänga av elementen innan du vädrar. Skippa de farliga kemikalierna och städa med såpa och skurborste.

– Återvinn. Lämna så mycket som möjligt till återvinningen så gör du en stor insats för att minska resursslöseriet och belastar planeten mindre än om du slänger allt i soporna.

– Ge beröm. Alla behöver höra att de gör något bra och när du ger någon beröm för en hållbar insats gör du dem glada. Var också stolt över de insatser du själv gör och berätta om dem för att inspirera andra.

–Jag vill inspirera fler att göra mer hållbara insatser i sin vardag. Många vill göra något men tror inte att det spelar någon roll, men självklart gör det skillnad både socialt, ekonomiskt och miljömässigt att vi gör insatser som dessa i påsk. Det är ju det vi gör ofta som spelar störst roll och det finns inget som är helt hållbart men massor av hyfsat hållbara insatser som vi ska vara stolta över säger Jessica Cederberg Wodmar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Jessica Cederberg Wodmar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.