Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbarhetsfrågor ska ha samma fackliga tid som arbetsmiljö

Publicerad: 9 mars 2018, 09:28

Peter Hellberg och Unionen har tre förslag på hur företagens hållbarhetsarbete kan stärkas.

Foto: Unionen

Ge förtroendevalda som arbetar med hållbarhetsfrågor samma rätt till facklig tid som arbetsmiljöombud. Det menar fackförbundet Unionen som listar tre förslag för att driva på svenska företags hållbarhetsarbete.


Vilka effekter har företagets verksamhet på miljön, arbetsvillkor och mänskliga rättigheter i Sverige och utomlands? Det är några exempel på frågor som alltfler svenska företag fått jobba med under 2017. Detta tack vare kravet på hållbarhetsredovisning i företagens årsrapporter, som gäller från och med förra året.

I år ska inte bara de statligt ägda bolagen redovisa hur de jobbar hållbart. Utan sammantaget drygt 1 600 stora och medelstora företag ska ha en hållbarhetsredovisning i sina årsrapporter. Där ska de beskriva företagens affärsmodeller, policys, risker och riskhantering ser ut kring exempelvis miljöpåverkan, mänskliga rättigheter och arbetsmiljö samt hur riktlinjer och resultat följs upp.

Många svenska företag ligger långt fram i hållbarhetsarbetet, vilket vi som fackförbund välkomnar. De stora svenska exportföretagen har sedan många år tillbaka hållbarhetsrapporter. En tydlig trend är också att allt fler investerare ställer krav på hållbarhetsrapporter i de företag de investerar i. Vi ser också hur konsumenter blir mer medvetna om hur företagen bidrar till en mer hållbar värld.

För Unionen är företagens arbete med hållbarhet viktigt och välkommet och något vi länge jobbat med. Genom våra 30 000 förtroendevalda har Unionen en unik inblick i och påverkan på hur företagen hanterar hållbarhetsarbetet i praktiken. Våra förtroendevalda bidrar varje dag till förbättringar på den enskilda arbetsplatsen, men även till hur företagen kan jobba långsiktigt och strategiskt med hållbarhet i hela verksamheten världen över. Vi har också en rad exempel på svenska företag som genom samarbete med de fackliga organisationerna kunnat förbättra arbetsvillkor i leverantörskedjor och samtidigt bidra till en stärkt social dialog i länder med svagare facklig organisering.

Hållbarhetsarbetet på svenska företag kommer göra skillnad på riktigt, men då krävs samtidigt att företagen tar hållbarhetsarbetet på allvar. För att stärka det här arbetet vill Unionen att:

- Styrelseledamöter i bolagsstyrelser får utbildning i hållbarhetsfrågor.
- Förtroendevalda som arbetar med hållbarhetsfrågor bör ha samma rätt till facklig tid, enligt förtroendemannalagen, som arbetsmiljöombud.
- Svenska företag ansluter sig till Global Deal, för en rättvis och hållbar samhällsutveckling.

Hållbarhetskraven på svenska bolag innebär en unik möjlighet att stärka svensk konkurrenskraft och samtidigt ta ett samhällsansvar. Nu är det upp till bevis för företagens sociala ansvar.

Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.