Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbarhetskrav skärps på it-produkter

Publicerad: 11 november 2015, 09:52

Att få bort ickehalogenerade flamskyddsmedel ur it-produkter är målet med de nya kraven i TCO Certified.


Idag lanseras nästa generations hållbarhetskrav i certifieringen TCO Certfied som riktar sig till it-produkter. De nya kraven syftar till att fasa ut ickehalogenerade flamskyddsmedel och ersätta dem med mindre farliga ämnen.

Först ut att klara kraven är bildskärmar från Eizo, Dell, Lenovo, LG och Samsung. Även ett par headsets från Plantronics och en dator från Lenovo uppfyller kraven.

”I dag finns det över 40 000 ämnen med okänd effekt på människa och miljö”, säger Niclas Rydell, chef för certifieringen på TCO Development, och fortsätter:

”Vi tar ett viktigt steg för att ytterligare reducera farliga ämnen i it-produkter och det är dags för industrin att ta större ansvar för okända ämnen i sina produkter”.

Den nya generationens TCO certified (den gamla antogs 2012) innehåller även förbud mot mjukgörare, ftalaterna (DEHP) (BBP) (DBP) (DIBP), skärpta krav på arbetsvillkoren i samband med tillverkning av it-produkter och förebyggande åtgärder av mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

Läs mer om de nya kraven här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.