lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbarhetspris till matfestival, vandringsleder och vegomenyer

Publicerad: 8 november 2018, 12:28

Engångsfritt Kulturkalas, Live Green Festival Karlskrona, Sveriges vandringsleder och Fotografiskas restaurang. Där har ni årets pristagare inom hållbar besöksnäring.


BA

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


När Aktuell Hållbarhet igår för första gången genomförde konferensen Hållbar Besöksnäring delades det ut priser till företag och verksamheter som på olika sätt är förebilder för en hållbar utveckling.

Utmärkelsen Hållbart event 2018 gick till Engångsfritt Kulturkalas Göteborg. Under gatufestivalen kulturkalaset satsade Göteborg & co bland annat på halva portioner, och rabatt på mat som serverades i medhavd matlåda. Det fanns också flergångsglas att hyra, förbud mot onödiga engångsförpackningar och sugrören skippades helt.
– Det här inspirerar oss att gå vidare. Vi ska bli helt engångsfria 2021. Planen inför nästa år är att skala upp de modeller vi har testat, med ett större engångsfritt område till exempel, sade Filip Eklund från Göteborgs stad som varit drivande i projektet och tog emot priset.

Prisjuryn hade dock svårt att bestämma sig och valde därför att tilldela arrangörerna av Live Green Festival Karlskrona ett hedersomnämnande för att de på ett inspirerande sätt tänkt igenom alla aspekter och steg av hållbarhet när de skapat sin festival.

Priset Hållbar destination 2018 delas av många vinnare. Det dedikeras alla kommuner, länsstyrelser, friluftsföreningar och andra organisationer som verkar för att underhålla och tillgängliggöra Sveriges vandringsleder. På plats för att ta emot priset var Johan Faskunger som vid sidan om sina konsultuppdrag inom hälsa och fysisk aktivitet jobbar med att katalogisera alla Sveriges vandringsleder, gångstigar och motionsspår.

Vid samma tillfälle delade också organisationen GMIC Sweden för tredje gången ut priset Årets hållbarhetsinsats i besöksnäringen. Vinnare blev restaurangen på Fotografiskas Museet i Stockholm med Paul Svensson i spetsen.
– Det här inspirerar och gör att man sporras att öka takten på vår väg till en njutbar hållbar framtid, sade Martin Wall, köksmästare på Fotografiskas Restaurang som tog emot diplom och applåder.

GMIC och Aktuell Hållbarhet har haft en gemensam juryn för hållbarhetpriserna som 2018 bestått av Jan Peter Bergkvist, Sleepwell, Victoria Jansson, Sponsrings & Eventsverige, Elin Jansson, Göteborgsvarvet samt Mikael Salo, Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev