Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbarhetsproblem lyfts i deckarskrud

Publicerad: 7 augusti 2019, 07:47

Jan Bertoft

Foto: Linus Meyer

I den nya boken “Lögnens höga pris” beskrivs konsumtionens mörka baksida. Författaren Jan Bertoft kallar boken en “konsumentdeckare” som tar sig an en rad viktiga hållbarhetsfrågor.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I den nya deckaren ”Lögnens höga pris” vill Jan Bertoft, till vardags generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, lyfta ett antal hållbarhetsproblem som uppstår i det han kallar konsumtionens mörka baksida. Jan Bertoft säger till Aktuell Hållbarhet att det är en konsumentdeckare, en hittills ganska oexploaterad genre.
– Det här är ett ännu ganska oexploaterat område inom deckargenren, vilket egentligen är konstigt då konsumentmiljön och de starka krafter som finns där för att dölja eller vilseleda skapar en mycket fruktbar grund för en deckare.

Jan Bertoft är ursprungligen journalist och har arbetat med konsumentfrågor de senaste 30 åren, bland annat på tidningen Råd&Rön.
– Jag har samlat på mig ganska mycket och tycker att det är spännande med alla de motsättningar och konflikter som uppstår mellan konsumenter och frivilligorganisationer på den ena sidan och väldigt mäktiga företagsintressen på den andra.

Boken, som släpps den 21 september, handlar om en konsumentaktivist som leder en konsumentorganisation och som plötsligt försvinner. Alltså en person inte helt olik Jan Bertoft själv. En kriminalinspektör tar sig an fallet och börjar med att kartlägga vilka eventuella fiender som mannen lyckats skaffa sig och det blir uppenbart att den försvunne aktivisten genom åren provocerat väldigt många. Boken tar upp en rad hållbarhetsproblem och kretsar mycket kring matproduktion och klimatkhot.
– Jag vill först och främst berätta en spännande historia men också lyfta de hållbarhetsutmaningar som vår konsumtion innebär, inte minst klimatproblemet. Det handlar om våra livsstilar och om reklamens roll. Utmaningarna med vår ohållbara livsstil, även om det förstås är skruvat i fiktionsform.

Som generalsekreterare på Sveriges Konsumenter konstaterar Jan Bertoft att arbetet allt mer kommit att handla om rena hållbarhetsfrågor. Det här är också något han kan se på den europeiska konsumentorganisationen där han sitter i styrelsen.
– Det finns en speciell roll för konsumentrörelsen att se till så att nödvändiga förändringar funkar på marken. Att det skapas en acceptans hos vanliga konsumenter, inte bara de redan övertygade, för den omställning som är absolut nödvändig.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev