Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbarhetsprofil ska ge Sverige stora sportevenemang

Publicerad: 9 november 2015, 12:22

Foto: Wikimedia Commons, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_multi-sport_events#/media/File:Beijing_2008,_Beijing_National_Stadium.jpg

Hållbarhet ska hjälpa svensk idrott att locka till sig de stora tävlingarna.


Den här artikeln publicerades den 6 november i Miljöaktuellt Idag

Riksidrottsförbundet får 500 000 kronor av Vinnova för utvecklingen av projektet ”Hållbara evengemangstäder”. I projektet ingår bland annat att skapa en nationell plattform för samverkan kring lösningar för hållbara evenemang.
– Vi vill försöka skapa hållbara evenemang för de specialidrottsförbund som arrangerar EM, VM eller World Cup-liknande tävlingar. Just nu håller vi på att ta fram definitionen för hållbara evenemang och då gäller det ekonomiskt, miljömässigt och socialt, säger Leif Johansson , projektledare för idrottsevenemang på Riksidrottsförbundet.

Ett litet land som Sverige är inte lika resursstarkt som många av de större konkurrenterna när det gäller att locka till sig internationella evenemang. Svenska städers stora möjlighet är därför att positionera sig genom att erbjuda bättre genomföranden utifrån de ekologiska och sociala perspektiv som blir allt viktigare, skriver Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.
– Våra viktigaste samverkanspartner är städerna men städerna har ju också ett antal andra evenemang inom kultur och annat och det här verktygen ska även kunna användas vid andra tillfällen. Riksidrottsförbundet tar alltså initiativet att arbeta fram verktyg som städerna sedan kan ta vidare i sin egen verksamhet och på så sätt kan man bygga hållbara evenemangstäder.

I en första fas kommer organisationen att, tillsammans med tio andra aktörer, använda pengarna från Vinnova för att ta fram innovativa lösningar och projekt som ska möta samhällsutmaningar. De lösningar som ger goda resultat har därefter möjlighet att gå vidare till steg två och tre.
– I samverkansprojektet försöker vi ta fram verktyg som städerna har nytta av och där har vi redan identifierat ett prognos- och kalkylverktyg som är ett stöd för de som ska arrangera internationella arrangemang. Verktyget hjälper dem att sätta en siffra på de här miljömässiga aspekterna.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.