Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbart fiske viktigare än pris

Publicerad: 5 oktober 2016, 10:29

De svenska konsumenterna är noga med att den fisk de köper är hållbart fiskad. En ny undersökning som MSC har gjort visar att miljömärkning är viktigare än både pris och fiskart bland de svenskar som ofta köper fisk.


Hållbart fiske är väldigt viktigt för svenskarna. Det visar en ny undersökning som MSC har gjort. Undersökningen som är global, och omfattar fiskkonsumenter i 21 länder, visar att 75 procent av svenskarna tycker att det är så pass viktigt att fisken är fiskad på ett hållbart sätt att man är beredd att köpa ett dyrare märke, eller till och med en annan fiskart om den bara är hållbart fiskad.

Andelen som köper miljömärkt fisk ökar dessutom stadigt och 41 procent av de svenskar som svarar att de regelbundet köper fisk uppgav att de köper mer miljömärkt idag än för ett år sedan.
– Det finns många länder där man äter mer fisk än i Sverige, men däremot finns det få länder där man är mer miljömedvetna. I Sverige känner hela 51 procent av befolkningen igen miljömärket MSC. Det är bara i Tyskland, Schweiz och Österrike som det är fler som känner till märkningen. Totalt sett, bland alla länder, ligger snittet runt 33 procent, säger Linda Sörnäs, Kommunikationschef på MSC Skandinavien till Aktuell Hållbarhet.

Vad beror det på?
– Jag tror delvis att det beror på att oron för havsmiljön är väldigt stor hos oss. SOM-institutet har gjort en undersökning om vad vi oroar oss för i Sverige och där låg havsmiljön på andra plats, före arbetslöshet och terrorhot. Så vi bryr oss mycket om havsmiljön och då blir man ju också mer intresserad av att välja miljömärkt.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.