Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hälsingegruva får nej av domstol (uppdaterad)

Publicerad: 18 juni 2015, 08:59

Ansökan höll inte måttet.


Svenska Vanadin AB, ett gruvprospekteringsbolag, har fått nej på sin ansökan att öppna ett dagbrott i Hälsingland.

Brickagruvan vid Dellensjöarna var tänkt att bryta tolv miljoner ton järnmalm under 20 års tid och utvinna vanadin. Den skulle omfatta ett kilometerlångt dagbrott, anrikningsverk och tre dammar i Långmyrasjön.

Tidigare näringsminister Maud Olofsson (C) gav klartecken till gruvdriften och skickade ärendet vidare. Men Hudiksvalls kommun var tveksam och länsstyrelsen sa nej. Och under våren har även miljödomstolen i Östersund sagt nej till företagets ansökan.

Projektet underkänns på flera punkter, bland annat saknar företaget den lagliga rätten att göra stora uttag av vatten från sjön. Dessutom är företagets miljökonsekvensbeskrivning (MKB) av så dålig kvalitet att den inte går att använda.

Rättelse (150622):  Svenska Vanadin AB är inte längre en del av Tricorona. I samband med att gruvansökan lämnades in 2010 bröts bolaget ut ur koncernen. Svenska Vanadin är numera ett dotterbolag till Strofosene LTD.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.