Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Halva satsningen på vindkraft räcker ”

Publicerad: 29 september 2009, 07:24

Halvera vindkraftsambitionen och satsa på energieffektivisering och kärnkraft. Det rekommenderar Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) som idag publicerar en rapport om landets framtida energiförsörjning


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Idag presenterar en expertgrupp på Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) sin rapport om Sveriges framtida energiförsörjning. Fokus har varit att få ut så mycket klimatnytta som möjligt för pengarna.

Energieffektivisering är enligt författarna det bästa sättet att minska utsläppen av växthusgaser till rimliga kostnader. Det är där man ska börja med projekt i industrin, i bostäder och med fjärrvärme.

Regeringens ambition att bygga ut vindkraften till 30 TWh år 2030 är för stor och endast hälften är att rekommendera. Anläggningarna kräver stora investeringar i kraftnät, utbyggd reglerkraft och högre subventioner och blir till slut en dyr historia för elkonsumenterna.

”En alltför stor utbyggnad kan leda till elöverskott och export av vindkraft – som Sveriges elkonsumenter skulle subventionera med 10-15 miljarder kronor per år via elcertifikat", skriver experterna i SvD

En fortsatt satsning på kärnkraft är den enskilda åtgärd som troligen har störst betydelse för att nå klimatmålen mest kostnadseffektivt. Tillgången på baskraft från branschen är mycket viktig för industrin, skriver experterna.

IVA:s rapport har tagits fram av en grupp experter i projekt Vägval energi. Arbetet finansieras av Energimyndigheten, Formas, Svenskt Näringsliv och Åforsk.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.