Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Hammarby Sjöstad är fortfarande en förebild för Kinas stadsutveckling”

Publicerad: 27 Februari 2018, 13:18

Kinas president, Xi Jinping, besökte Hammarby Sjöstad redan 2010 då han var vice president. Då inspirerades han av de hållbara lösningarna i stadsdelen söder om Stockholm.

Foto: Wikimedia Commons

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, vill förverkliga avtalet kring Hammarby Sjöstad och få fler svenska företag att etablera sig i Kina för att sprida svensk miljövänlig teknik. Det berättar han för Aktuell Hållbarhet.


Under det kinesiska kommunistpartiets 19:e kongress i höstas gavs miljön en framträdande roll i beskrivningen av samhället och ekonomins framtida utveckling. Kina ska bli ”vackert” och en kvalitativ hållbar tillväxt är det som nu gäller. Det handlar bland annat om hållbara transporter och en hållbar stadsutveckling.

För Kinas hållbara stadsutveckling har stadsdelen Hammarby Sjöstad i södra Stockholm länge fungerat både som förebild och som inspirationskälla. Ambassadör Gui Congyou berättar för Aktuell Hållbarhet att president Xi Jinping redan i mars 2010, då han var vice president, besökte Hammarby Sjöstad och imponerades av de hållbara lösningarna i stadsdelen. Detta ledde till en bilateral överenskommelse om att införa sjöstadens lösningar i den kinesiska staden Wuxi.
– Det var faktiskt Xi Jinping själv som initierade avtalet och sedan jag anlände till Sverige i somras har jag jobbat med att vara med och förverkliga det i alla sina delar, säger Gui Congyou.

Varje år besöker flera kinesiska delegationer just Hammarby Sjöstad.
– Jag hoppas att fler svenska företag kan etableras i Kina med hjälp av liknande projekt. Vi vill ta del av svensk miljövänlig och klimatsmart teknik, säger ambassadören som för dagen är på väg till ytterligare ett möte i Hammarby Sjöstad.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.