Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hammarby Sjöstad drar in ny stor exportorder till Envac

Publicerad: 8 Februari 2006, 06:03

I veckan invigde Envac en ny sopsuganläggning för 2000 lägenheter i Hammarby Sjöstad. Anläggningen har redan blivit internationellt uppmärksammad och hjälper Envac att exportera miljöteknik. Nu hoppas företagets vd Staffan Eriksson att Värtan blir ett nytt stort referensprojekt för svensk miljöteknik.


Ingivningen blev ett välbesökt jippo med Stockholms miljöborgarråd Viviann Gunnarsson som talare. Så var det också Stockholms första underjordiska system som hanterar tre olika avfallsfraktioner. Anläggningen är ett exempel på den nya miljöteknik som gjort Hammarby Sjöstad känt över världen och varje år lockar tusentals utländska politiker och fackmän på studiebesök.

Staffan Eriksson, vd för Envac North Europe, var mäkta glad över den lyckade installationen som han nu vet intresserar många andra potentiella kunder runt om i världen.

– Vi har all time high i orderingången och det gäller både utomlands och här hemma, säger Staffan Eriksson.

Vad är bakgrunden till att ni fick bygga anläggningen?
– När Stockholm skulle ha OS ville man göra något alldeles extra i fråga om miljöhänsyn i den tilltänkta OS-byn. Finansborgarrådet Mats Hulth sa att ”nu ska vi bygga med spjutspetsteknologi” och vi fick visa upp vad vi kunde göra inom avfallsområdet. Det blev aldrig något OS men Hammarby Sjöstad byggdes i alla fall och har sedan stått modell för många andra projekt, säger Staffan Eriksson.

Vilken effekt har Sjöstaden haft för Envacs affärer?
– Om man lyckas med ett sådant här projekt ger det ringar på vattnet. Stadsdelen har stått modell för många andra projekt och besöks av tusentals fackmän varje år. Vi hade en grupp från England här och nu byggs ett liknande område med 4 500 bostäder av Quintain runt Wembleystadion i London. Tittar man på deras ritningar tror man att man är i Hammarby Sjöstad. Vi förväntar oss vilken vecka som helst en order som i slutändan kommer att uppgå till 100 miljoner kronor och det tackar vi Sjöstaden för.

Hur ser framtidsutsikterna ut för Envac?
– Under 2005 kom vi för första gången över en miljard kronor i orderingång i företaget och vår region norra Europa hade en ökning med 20 procent mot året dessförinnan. Omsättningen var 800 miljoner kronor och vinsten blev 80 miljoner. I år räknar vi med en omsättning på över en miljard, 70 procent av det har vi redan säkrat, och vinsten blir 90-100 miljoner.

Envac har 80 procent av världsmarknaden för sopsuganläggningar – hur ska ni kunna fortsätta växa?
– Vi växer på de marknader som vi redan är inne på. Efter det första projektet följer ofta flera andra. I Barcelona installerade vi vårt första system 1992 och idag har vi åtta anläggningar i drift och under utbyggnad för sammanlagt över 300 000 människor. Dessutom öppnar vi hela tiden nya marknader. Förutom England har vi under de senaste tre åren öppnat kontor i Italien, Frankrike, Dubai och Kina.

Vad blir nästa referensprojekt i Sverige – blir det Värtan i Stockholm?
– Vi hoppas mycket på att Stockholms Stad går vidare i sina miljöambitioner. Att få ett nytt Hammarby Sjöstadsprojekt där vi kan visa upp spjutspetsteknologi skulle inte bara gynna oss utan hela branschen. Och Stockholms Stads image.

Vad betyder det att ni fått Stena som ny ägare?
– Stena har ambitionen att vara en långsiktig ägare, vilket vi uppskattar mycket. Våra tidigare ägare var riskkapitalister och även om vi var nöjda med Ratos och 3i visste vi hela tiden att vi var till salu. Och det var i vissa sammanhang inte helt lätt när vi bjöd på stora, långsiktiga affärer. Stena har ju också angränsande verksamheter, både på avfallssidan och fastighetssidan. Vilket betyder att de förstår för vår marknad och vår verksamhet.

Fakta om Envac sopsug i Hammarby Sjöstad
Soporna slängs i olika inkast beroende på vilken fraktion det är frågan om. Vid ett par tillfällen om dagen töms inkasten och soporna transporteras i ett och samma rörledning till en terminal där de hamnar i olika containrar för returpapper, matavfall för kompostering och restavfall för energi.
1500 meter huvudledning under gatorna
120 inkast för sopor
22 ton avfall per vecka
3 avfallsfraktioner

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.