Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hammarby Sjöstad: Nu får bostadsägarna energieffektivisera själva

Publicerad: 15 november 2013, 12:51

När den miljövänliga stadsdelen Hammarby Sjöstad byggdes glömde byggherrarna en liten detalj – energieffektiviteten. Nu ska de boende själva spara energi och nå stadens miljömål.


Det är Södermalmsnytt som berättar om det nya projektet HS2020Energi som ska få bostadsdrätterna i Hammarby Sjöstad att få ner energianvändningen och på sikt få all energi i Sjöstaden förnybar.

Bostadsrättsföreningen Hammarby Ekbacke har redan börjat arbetet. Fastigheterna i föreningen nominerades 2001 till Sveriges Arkitekters bostadspris. Men byggnaderna visade sig ha en del brister, bland annat en energianvändning som kraftigt överstiger stades miljömål – och som orsakar en rejäl fjärrvärmeräkning. Förutom stora fönsterpartier och stora balkonger handlar det om saker som för små insugshål för frisk uteluft och avsaknad av funktion för återvinning av varmluft.
– Jag blir förbannad när jag tänker på det. Det här hade varit relativt billigt att tänka på när husen byggdes. Men i stället för att ta sitt ansvar har byggbranschen lämpat över kostnaderna på oss boende, säger bostadsägaren Mikael Almkvist till Södermalmsnytt.

Nu har bostadsrättsföreningen tecknat avtal med ett företag som ska se över och genomföra åtgärder för att få ner energianvändningen. Att installera system för att ta hand om frånluftens energi kräver stora investeringar, men det finns också mindre billigare lösningar.
– Det handlar om att stänga av och på fläktar som står på hela tiden i trapphusen, att sänka temperaturen i trapphuset och att byta till lågenergilampor ute där det är tänt nästan dygnet runt, säger Mikael Almkvist.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.