Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Hamnar centrum för gröna bilar här?

Publicerad: 12 December 2008, 07:37

Lindholmen Science Park i Göteborg pekas ut som den plats där regeringen eventuellt lägger forskningen kring grön omställning för fordonsindustrin.


– Vi följer med stort intresse utvecklingen inom bilindustrin och regeringens agerande, säger en hoppfull Niklas Wahlberg, vd för Lindholmen Science Park, till Göteborgs-Posten.

Som Teknik360 skrev på torsdagen är näringsminister Maud Olofsson förtegen om vart de 3 miljarder kronor som regeringen ska investera i forskning för fordonsindustrin ska läggas. Men Lindholmen Science Park anses vara en möjlig plats som forskningscentra.

– Det ser spännande ut. Här finns både kortsiktiga och långsiktiga satsningar, framhåller Niklas Wahlberg.

Inom Lindholmen Science Park pågår det exempelvis en långsiktig satsning kring en helt eldriven bilpark. Enligt Niklas Wahlberg är projektet lika omvälvande som elektrifieringen av järnvägen var en gång i tiden och innebär att den mer än 100-åriga explosionsmotorn successivt ska ersättas med en mer miljövänlig elmotor.

Att klara en övergång till elbilar kräver dock omfattande insatser i samtliga led; från hur infrastrukturen måste förändras och byggs upp till att få underleverantörer att forska fram nya tekniska komponenter för omställningen till elbilar. Även på gymnasier och universitet måste omställningen till elbilar etsas fast.

– Det gäller att få fram allt så fort som möjligt för en framtidens bilmarknad med helt nya krav, säger Niklas Wahlberg till GP.

Lindholmen Science Park är ett center för forsknings- och utvecklingsprojekt med inriktning mot bland annat mobil kommunikation, intelligenta transporter och fordon samt modern medieindustri. Idag finns det cirka 180 företag med 8 000 anställda på Lindholmen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.