måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han använder operan för att rädda miljön

Publicerad: 17 mars 2010, 13:02

Tenoren Rickard Söderberg använder operan som plattform för att rädda miljön. Idag sjunger han på Grön Upphandling.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


På konferensen Grön Upphandling idag passade vi på att ställa några frågor till den kände (aktivist)-tenoren Rickard Söderberg.

Hur använder man opera för att rädda världen?

– Som operasångare blir man en offentlig person. Därför är operan en plattform att handla från. För mig är det viktigt att använda den plattformen för att driva miljöfrågor. Sen har det också sina fördelar att jag inte är politiker. Som operasångare behöver jag inte vara politiskt korrekt.

Hur arbetar du för miljön rent konkret?

– Jag ser till att alla engagemang jag har på något sätt har en miljöaspekt. Jag ställer krav på alla mina arbetsgivare, på teatrar, operahus och på andra evenemang. Jag kompromissar aldrig.

Upplevs du inte som besvärlig då?
– Absolut. Det är det som är meningen. Mitt mål är att vara besvärlig. I operavärlden är det ju också lite accepterat att vara besvärlig. Folk är vana med divor som ställer krav. Då kan man lika gärna vara en diva som ställer rätt krav.

Är det bara du som arbetar så här i operavärlden?

– Nej, vi är faktiskt några stycken runt om i världen som är engagerade för miljön. Sen finns det ju inte så mycket att påverka i själva operavärlden – vi gör musik, och den är ganska hållbar. Däremot kan vi inom operan använda den för att påverka andra. Det tror jag mycket på.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev