Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han är miljömäktigast 2012

Publicerad: 19 januari 2012, 20:29

Miljömäktigaste 2012 är ingen annan än Johan Rockström. Här är hans uppmaningar till politikerna, näringslivet, miljöorganisationerna och media.


Johan Rockström är utsett till årets Miljömäktigaste person 2012. Här är Johan Rockströms uppmaningar till andra miljömäktiga grupper under 2012.

De politiska partierna:
−Mitt stående budskap är att knyta vetenskapen närmare beslutsfattandet. Storbritannien gör det, det har en chief scientist i sin regering. Tyskland gör det, de har en chief climate scientist och stora institutioner som används enbart för att ta fram vetenskapligt underlag för beslutsfattande. Men Sverige har det inte.
– Vi har lite skämtsamt föreslagit att man borde uppgradera miljöministern till att vara placerad över finansministern. På så sätt får finansministern arbeta inom ramen för det som definieras av den mäktigaste ministern, det vill säga miljöministern. Det är ju faktiskt så att ekonomin måste underkasta sig planetens ekologiska förutsättningar.

Miljöorganisationerna:
− Vi har gjort det väldigt tydligt från både Stockholm environment institutes och Stockholm resilience centers sida att vi tillhandahåller det vetenskapliga underlaget och sedan tar civilsamhället nästa steg och för ut kunskapen till beslutsfattare och upp på barrikaderna. Här finns en möjlighet till opinionsbildning som vi inte ägnar oss åt. Den relationen är bra, men kan förstås förstärkas och skalas upp.

Media:
−Vi har många duktiga journalister i Sverige som hela tiden jobbar med att lyfta de här frågorna, men den allmänna journalistkåren tenderar att hantera klimatfrågan lite som ett OS-arrangemang. Frågan poppar upp i media vart femte år när FN:s klimatpanel IPCC kommer med sin rapport, men mellan de stora evenemangen finns det ingen motsvarighet till sportbilagan längre, ingen miljöbilaga. Jag tycker att journalisterna har ett ansvar här, för precis som vi har sport- och ekonomibilagor och följer börserna i världen varenda dag måste vi kontinuerligt jobba med rapportering av miljötillståndet i världen.

Näringslivet:
−Det vore bra om det privata näringslivet kunde kliva fram i starkare koalitioner och vara mer aktiva i samhällsdiskussionen om fördelarna med övergången till en lågkolekonomi och hållbar samhällsutveckling. Jag tror att det är väldigt spännande för människor ute i samhället att höra att vår tunga, internationella industri är oroad men också ser stora möjligheter. Om till exempel Ingvar Kamprad kliver fram och säger att det här är någonting som verkligen bekymrar honom, då tror jag det biter mycket mer än om vi forskare ensamma lägger fram vår bevisning. Jag tror också att det ger större avtryck om Ane Brun och Timbuktu och alla våra andra fantastiska artister och skådespelare kliver fram i samhällsdebatten, om de tar sig utrymme och berättar om sina visioner för ett hållbart Sverige. Det skulle jag gärna vilja se mer av under året.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.