Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han begraver sin fru med den nya metoden

Publicerad: 8 januari 2010, 12:05

Folke Günthers nyligen avlidna fru kan bli en av de första som begravs med den nya metoden. Det var hennes önskan och hon valde också ut växterna till graven.


Ämnen i artikeln:

EkologisktMiljöteknik

Folke Günthers nyligen avlidna fru var botanist, själv är han systemekolog. När de för några år sedan läste i tidningen om promession blev de genast intresserade och bestämde sig snart för att så ville de bli begravda.

– Det pratas ibland om uppståndelse på den yttersta dagen. Själv har jag ett biologiskt synsätt och ser en form av uppståndelse i att stoftet efter en människokropp uppgår i en växt. För ett barn kan det också vara trösterikt att veta att det är lite mamma över det där trädet på graven, om än på ett annat sätt, säger Folke Günther, systemekolog i Lund.

Långt innan hon dog hade hans fru bestämt att hon ville ha sina favoritväxter på graven, en guldkatalpa och en gulbladig japansk växt. Att plantera dessa växter kommer inte möta några hinder har Folke Günther fått veta av kyrkogårdsförvaltningen.
Det som annars tilltalar honom med den nya begravningsmetoden är att människokroppen nu kan bli en naturlig del av kretsloppet.

– Vid vanliga jordbegravningar grävs hål som måste vara två meter djupa. Dit når knappast några rötter. Det är ett syrefattigt skikt där kroppen inte förmultnar utan ruttnar. Kroppen är rik på fosfater, den brukar ha anrikat cirka ett kilo. Men dessa fosfater kommer inte växtligheten till godo utan läcker så småningom ut i havet. Där hamnar de i ett annat betydligt långsammare kretslopp och blir så småningom en bergart.

Folke Günther menar att om människan har ambitionen att existera i jordens ekosystem i ytterligare 10 till 15 miljoner år måste vi anpassa oss och ta vara på nyttiga restprodukter. Just fosfor är extra viktigt, eftersom det är ett relativt sällsynt grundämne.

Nu hoppas Günther att en jordsättning av hans fru ska kunna ske under våren 2010. Till sin egen grav har han ett särskilt önskemål:
– Jag vill bli ett träd med paradisäpplen. De luktar så gott.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EkologisktMiljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.