Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Han får regeringen att skjuta på kärnkraftsbeslut

Publicerad: 19 Maj 2010, 07:44

Centerpartisten Sven Bergströms hot om att rösta nej till regeringens förslag om kärnkraft har fått gehör. Regeringens näringsutskott föreslår nu att förbudet mot att bygga nya reaktorer inte tas bort förrän nästa år.


Ämnen i artikeln:

KärnkraftPolitik

Centerpartisten och riksdagsledamoten Sven Bergström är en av dem som hotat att rösta nej mot regeringens förslag om att i framtiden byta ut dagens reaktorer. Enligt Bergström skulle alliansen bryta mot ett av sina vallöften om en lagändring sker före mandatperiodens slut.

Nu går riksdagens näringsutskott Bergström tillmötes och föreslår att dagens förbud mot att bygga nya reaktorer inte tas bort i augusti som det först var tänkt. Istället föreslås att förbudet ska tas bort 1 januari 2011, rapporterar Ekot.

Bergström ser även att ha fått igenom ett annat av sina krav. Näringsutskottet föreslår även att regeringen måste tydliggöra att eventuell framtida kärnkraft inte kommer att subventioneras.
– Får vi ett sådant här beslut i riksdagen är jag för egen del alldeles övertygad om att det inte bli någon ny kärnkraft i Sverige eftersom inget land i världen har lyckats med konststycket att bygga ny kärnkraft utan statliga subventioner, säger Sven Bergström till Ekot.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

KärnkraftPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.