Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Han förbereder biljättarnas konkurs

Publicerad: 19 December 2008, 06:56

George Bush tillåter inte en ”okontrollerad kollaps” av den amerikanska bilindustrin. Därför förbereder han nu en kontrollerad konkurs för de krisdrabbade bolagen.


I ett uttalande från Vita Huset på torsdagen framhåller USA:s president George W. Bush att en lösning är nära för hur Ford, GM och Chrysler, vilka alla lider av akut brist på likviditet, ska få statlig hjälp. Bland annat kan det bli aktuellt att ta pengar från de 700 miljarder dollar som vikts åt att stödja finansbolagen.

Att bilbolagen ska kollapsa är inget alternativ, förklarar Vita Husets taleskvinna Dana Perino, rapporterar Reuters.

– Presidenten tänker inte tillåta någon okontrollerad kollaps av bolagen. Det är inget alternativ, sa hon och förklarar att administrationen fortfarande utreder hur omfattande stödet bör bli och vilka åtgärder som bör vidtas.

Men endast de bilbolag som antas överleva på längre sikt ska få del av stödpaketet. Det kan innebär att något eller några av de stora bolagen inte överlever. I onsdags meddelade exempelvis Chrysler att all produktionen stoppas under en hel månad på grund av efterfråge- och likviditetsbrist.

– En ordnad konkurs skulle innebära en mjuklandning för de inblandade parterna. Jag tror att den lösningen kan bli aktuell, sade Dana Perino.

Ett beslut om konkurs ledd av regeringen är med andra ord nu nära till hands, skriver nyhetsbyrån Direkt.

– Under normala omständigheter skulle en konkursdomstol vara det bästa sättet att lösa frågor som rör finansiering och omstrukturering. Men just nu råder inte normala förhållanden. Det är problemet, säger George Bush.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.