Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han leder arbetet med hållbarhet på Sis

Publicerad: 6 oktober 2015, 08:59

Marcus Ihre leder arbetet på den nya avdelningen Miljö och Hållbarhet på Swedish Standards Institute.


Marcus Ihre är sedan 1 september chef för den nya avdelningen Miljö och Hållbarhet på Swedish Standards Institute (Sis). Sis har fått ny vd och gjort om sin organisation och det påverkar även arbetet med miljörelaterade standarder. De delar av verksamheten som utvecklar standarder har delats upp i mindre enheter, tidigare fanns tre ganska stora avdelningar medan det nu finns sju med fokus på olika samhällsområden, exempelvis samhällsbyggnad, informationsteknik och råvaru- och processindustri.

Nytt är också att även kvalitetsstandarder ingår i Miljö och Hållbarhet.
– Vi tycker att kvalitet angränsar till miljö och hållbarhet. Inom kvalitet finns det ju standarder för mätteknik i vatten men pratar vi mjuka managementstandarder tycker vi att det inom kvalitetsbegreppet finns släktskap med hållbarhetsstandarder. Och det finns så många likheter mellan Iso14001 och Iso9001 (kvalitetsledning, reds anm.) så det passar att ha dem ihop, säger Marcus Ihre.

Tio personer arbetar på den nya avdelningen. Marcus Ihre har jobbat med miljö- och hållbarhetsstandarder på Sis i flera år. Han kommer från en bakgrund från Electrolux där han miljöanpassade produkter på 90-talet, bland annat jobbade han för att få bort freoner och få till mer energieffektiva kylskåp.
– Sedan dess har jag varit inne i miljösvängen. I standarder ser jag potential att åstadkomma förändring så det tycker jag är ett väldigt intressant verktyg.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.