Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han pekar ut miljöboven på ”skandalbygget” Bo01

Publicerad: 23 juni 2005, 10:10

Elitfönsters vd Sven-Gunnar Schoug pekar ut den största energiboven ”skandalbygget” Bo01 i Malmö. Enligt honom är det fönster med felaktiga energisparvärden som är den viktigaste förklaringen till att energibudgetarna har sprängts med 50-100 procent.


– Vid upphandlingen av fönster till Bo01-området har man stirrat sig blind på inköpspriset och kompromissat bort energimålen till förmån för design. Beställaren har prioriterat ett ”designat fönster” med en tunn och klen konstruktion samt 2-glas istället för 3-glas fönster, säger Sven-Gunnar Schoug som tycker att man borde ha räknat in kvalitet och framtids uppvärmningskostnader.

Det har stormat kring Bo01 många gånger. En av stridsfrågorna har varit hur energianvändningen kunnat bli så mycket högre än beräknat. Och nu anser sig Elitfönsters vd ha förklaringen. Många av de installerade fönstren har uppgetts ha ett u-värde på 1,1 medan det i verkligheten är 1,7.

– Därför misstänker vi att energiberäkningar gjorts på ett felaktigt U-värde vid projekteringen, vilket resulterat i orealistiska glädjekalkyler med värmeförluster genom fönstren som är 40 procent större än de angivna och förväntade, säger Sven-Gunnar Schoug som skyller problemen på några få tillverkare, framförallt i Danmark.

De allra flesta svenska fönstertillverkare uppger korrekta u-värden, enligt Elitfönsters vd, men trots det är det inte ovanligt att husbyggare går på pumpen och får framtida energiräkningar som ligger skyhögt över kalkylerna.

Hur vanligt är det att man installerar fönster som slösar bort energin?
– Svårt att säga. Vem vill gå ut och prata om det? Varken arkitekterna eller rådgivarna har intresse av att prata om det. Men på Bo01 har det inte gått att dölja problemen. Jag vet att den här typen av fönster installeras på flera större projekt, men jag har ingen aning om beställarna har gått på en bluff eller om de har valt dessa fönster fullt medvetna om u-värdena.

– Hur kan svenska arkitekter vara så korkade att de tror att ett danskt tvåglasfönster kan ha ett u-värde på låga 1,1 när vi i Sverige har oerhört svårt med att komma ned på 1,2 i u-värde på treglasfönster? I verkligheten ligger de flesta danska fönstren på 1,7-1,8 i u-värde vilket är normalt för tvåglasfönster.

Hur kan man stoppa fönsterbluffen?
– Jag hoppas att arkitekter och ingenjörer tar sitt ansvar, för sitt eget goda ryktes skull. De bör i all enkelhet kräva att få u-värdescertifikat med fönsterofferterna – en opartisk beräkning från SP eller motsvarande. Det är det alldeles för få som gör i dag. Om fler gjorde det skulle vi få en sanering automatiskt.

Hur påverkas era affärer av fönsterbluffarna?
– Inte så mycket, vi överlever som seriösa tillverkare även om det finns viss solkighet i branschen.
– När man talar så mycket om miljö och nödvändigheten av att spara energi är det sorgligt att man bygger in material och produkter som omöjliggör en förnufigt energihushållning i framtiden. Det är helt onödigt eftersom det finns produkter på marknaden, inte bara från oss utan från många andra, som lever upp till kraven på energihushållning.

Har ni några spännande nyheter inom miljöteknik?
– Vi har ingen revolutionerande utveckling men vi sänker u-värdena gradvis. För åtta år sedan låg våra fönster på 1,7-1,8 i u-värde och nu är vi nere på 1,2. Om fem år tror jag vi ligger på 1,0 med våra standardkonstruktioner. Jag tvivlar på att vi kan komma ännu lägre eftersom fönstren då får så komplicerade konstruktioner, men det är kanske ett uttalande som jag får äta upp, säger Sven-Gunnar Schoug.

FAKTA / u-värde
U-värde mått på värmeförlust. Värmeförlusten anges i U-värde. Fönstrets U-värde är en kombination av hur bra glasen och konstruktionen av karm och bågar isolerar. Ju lägre U-värde desto bättre isolerar fönstret. Vid nybyggnad bör du välja ett fönster med högst 1,0 i U-värde och vid ombyggnation ett med högst 1,3 i U-värde. (Energimyndigheten, www.stem.se )

FAKTA/Elitfönster AB
Omsättning: 1,3 miljarder kronor (2004)
Resultat: 135 miljoner kronor (2004)
Prognos: Räknar med 1,5 miljarder i omsättning och ett resultat på 150 miljoner kronor 2005.
Ägare: Ratos är huvudägare, företagsledningen äger en mindre del.
Webb: www.elitfonster.se

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.