Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han prisas för fransk lag mot matsvinn

Publicerad: 28 maj 2019, 09:10

Arash Derambarsh.

Foto: Eugenie de Lozada

Arash Derambasrsh, domaren som lyckades driva igenom ett förbud mot franska restauranger och livsmedelsbutiker att slänga mat, tilldelas världens största hållbarhetspris, Win Win Gothenburg Sustainability Award.


Den franska domaren Arash Derambarsh har lyckats driva igenom en lag i Frankrike som förbjuder franska restauranger och livsmedelsbutiker att slänga mat. Fram till i dag har lagen gjort att Frankrike lyckats rädda 10 miljoner måltider. Nu får Arash Derambarsh ta emot hållbarhetspriset Win Win Gothenburg Sustainability Award. Prissumman är 1 miljon kronor.

Arash Derambarsh gör nu sällskap med andra miljö- och klimatkändisar som Al Gore och Kofi Annan som tidigar tagit emot priset.
”Arash Derambarsh och hans arbete är ett utmärkt exempel på att vi alla kan påverka på en högre nivå än den individuella. Hans fokus ligger på att förändra attityder och lyfta frågan om onödigt matsvinn till en samhällelig juridisk nivå. Den franska lagen tillåter inte längre det enorma resursslöseri som en icke-cirkulär livsmedelsförsörjning innebär, och där är Arash Derambarsh en nyckelfigur och ett föredöme”, säger Emma Dalväg, juryordförande Win Win Gothenburg Sustainability Award, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.