fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han ska hjälpa industrin att ta vara på win-win-läge

Publicerad: 30 december 2015, 08:34

Att använda avfall från pappersbruk för att minska läckaget av tungmetaller från gruvrester spar pengar både för bruk och gruvor. Ändå går flera aktörer miste om möjligheten.

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikAffärerEkonomi

Universitetslektorn Mattias Bäckström och hans forskarteam vid Örebro universitet har fått 5,9 miljoner kronor från Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra. Pengarna ska gå till ett projekt för att omvandla avfall och restprodukter från industrin till värdefulla resurser.

Det första steget i projektet blir att kartlägga vilka hinder som finns för avfallsmatchningen. Det är känt att avfall från pappersindustrin kan användas för att minska läckaget av svavelsyra och tungmetaller från gruvavfall. Och både pappersbruken, som kan sälja sitt avfall, och gruvorna, som kan få till en billigare process, har pengar att spara.
– Idén är enkel. Vi ska ta reda varför det inte sker i dag och sedan se till att det sker, säger Mattias Bäckström, i ett pressmeddelande.

Huvudsyftet med projektet är att stärka svensk konkurrenskraft och en viktig aspekt för att komma framåt är att visa tillståndsmyndigheterna att det inte behöver vara negativt att två avfallstyper möts, påpekar Mattias Bäckström.

Bland deltagarna i projektet finns det stora gruvföretaget Boliden och en rad pappersbruk.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev