måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han ska leda Stora Ensos innovationer kring nya biomaterial

Publicerad: 29 maj 2017, 05:15

Markus Mannström blir ny chef för Stora Ensos avdelning Biomaterials.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Avdelningen arbetar med att hitta nya, innovativa sätt att använda värdefullt råmaterial och effektivisering av redan existerande produktionsprocesser.
– Divisionen har tre ben, dels har vi stora massafabriker i Sydamerika som vi äger tillsammans med en partner i Brasilien och en partner i Uruguay. Sedan har vi fabriker i Sverige och Finland som producerar mer specialiserad massa som bland annat används till hygienprodukter och textiltillverkning. Slutligen har vi det tredje benet som representerar framtiden inom biomaterials där vi jobbar med målinriktad forskning för att ta fram nya produkter, nya biobaserade material och nya biobaserade kemikalier. Vi har ett innovationscenter i Nacka där 60-70 forskare bedriver den här material- och kemikalieforskningen.

Hur kommer det sig att du fick den här tjänsten?
– Det är ju alltid en process när det sker en organisationsförändring. Jag blev först tillfrågad av vår vd om jag var tillgänglig för att vara en kandidat i rekryteringsprocessen och sedan blev jag erbjuden tjänsten och då tackade jag ja.

Var kommer du ifrån närmast?
– Totalt har jag jobbat för Stora Enso i 16 år. Nu senast har jag jobbat 2 år som teknologiansvarig på Stora Enso. I övrigt har jag arbetat ganska brett med forskning och utveckling, med stora projekt och affärsutveckling.

Vad känns roligast med jobbet?
– Jag ser det som en väldigt positiv utmaning att driva den biobaserade agendan vidare och förhoppningsvis kunna bidra på bästa möjliga sätt så att vi kontinuerligt kan hitta nya material och kemikalier som baseras på cellulosafibrer.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev