Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Han ska styra statens forskningspengar

Publicerad: 29 November 2016, 11:35

Markku Rummukainen, Lundaprofessor och Sveriges represent i IPCC blir ny huvudsekreterare på Forskningsrådet Formas.


Markku Rummukainen blir ny huvudsekreterare på Formas. Rummukainen är professor för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet. Han har också uppdrag som klimatrådgivare för SMHI och som Sveriges kontakt med FNs klimatpanel IPCC. Dessa uppdrag kommer han att kombinera med sin nya tjänst på Formas.
– Till uppdraget som huvudsekreterare på Formas tar jag med min erfarenhet som forskare, men också min erfarenhet av att tillhandahålla forskningsresultat i skarpa beslutsmiljöer, säger till Aktuell Hållbarhet.

Vad är det viktigaste när det kommer till forskning inom hållbarhetsområdet?
– Jag tycker att det är viktigt att man kan skapa synergier och samverka mellan olika forskningsområden. Det finns många hållbarhetsmål men man kan inte hantera dem separat vart och ett för sig, man måste titta på kopplingen mellan dem för att skapa de bästa mest hållbara lösningarna.

Vad blir det första du gör på ditt nya jobb?
– Jag kommer att läsa forskningsproppen som är väldigt färsk. Jag kommer prata med alla kollegor på Formas och höra vad man jobbar med just nu och vad som ska göras framöver, mer strategisk planering.

Markku Rummukainen tillträder sin tjänst den 1 december.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.