Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Han sparar 60.000 om året på grisvärme

Publicerad: 29 December 2008, 09:28

På Amundsgård utanför Alvesta håller man nere uppvärmningskostnaderna med hjälp av grisar.


Joakim Granefelt värmer upp bostadshuset utanför Alvesta med hjälp av frånluften från grishuset. På det sparar han 12.000 kronor per år i uppvärmningskostnader i bostadshuset och ytterligare 48.000 kronor på uppvärmning av golven i smågrisavdelningarna, skriver Svensk Gris.

Luften från grishuset passerar tre värmeväxlare med spritblandat vatten som värms upp och leds in i en värmepump. En av pumparna förser bostadshuset med värme till en värmepump på 10 kW medan de andra leder värme till en värmepump på 25 kW.

Lösningen för uppvärmningen av huset har fungerat med samma värmepump i 25 år. Investeringen i grisstallet av pump, värmeväxlare och montering gick på 120.000 kronor. Räknar Joakim  med en avskrivning på 15 år och 6 procents ränta kostar investeringen 11.000 kronor per år.

– Då har jag en vinst på 37.000 kronor per år och en miljövinst som extra plus, säger Joakim Granefelt till Svensk Gris.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.