Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han torrlade Gavleån – får böta halv miljon

Publicerad: 19 mars 2012, 11:00

Energibolaget ströp vattentillförseln och torrlade Gavleån – nu kommer domen


I juli 2010 polisanmäldes Per Nilsson och hans bolag Nilsson Kraft AB för miljöbrott. Företaget hade torrlagt en lång sträcka av Gavleån och dödat mängder av fisk. Enligt organisationen Älvräddarna hade torrläggning skett nästan varje sommar sedan kraftverket togs i drift i början av 2000‐talet, skriver Fiskejournalen.

Nu har domen fallit.

Enligt tingsrätten var personalen på Nilssons Kraft AB mycket väl medveten om skadorna på miljön och vad tillstånden krävde men har inte gjort något åt situationen.  De döms därför för ett så kallat ”likgiltighetsuppsåt”.

Bolaget ska betala 450 000 kronor i företagsbot. Miljöskadorna av den hårda regleringen är enligt domstolen det allvarligaste i ärendet – men även de upprepade brotten mot villkoren i tillståndet ligger till grund för bötesbeloppet.

Ett företagsbot sätts till lägst
5000 och högst 10 miljoner kronor. Tingsrätten skriver i domen att det saknas vägledande praxis från Högsta Domstolen när det gäller brott mot villkor i vattenkraftsverksamhet.

Trots att bolaget Nilsson Kraft AB dömts för miljöbrott och misskött flera av sina anläggningar under många år, har bolaget ändå fått flera miljoner kronor i så kallade gröna elcertifikat, skriver Fiskejournalen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev