tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han vill revolutionera byggbranschen med ny miljöbetonglösning

Publicerad: 3 juli 2009, 13:09

Robert Segerdahl har uppfunnit en ny betongkonstruktion som skapar ytterst energieffektiva hus.
– Vi når ett U-värde på 0,08 och klarar normerna för både passivhus och energihus med råge, säger han.

Ämnen i artikeln:

ByggbranschenEnergieffektivisering

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Robert Segerdahls patenterade betongkonstruktion bygger på ett ytterskal i betong med isolering inuti och en regelvägg i plåt eller trä. Väggen är bara 53 cm tjock men ger enligt Robert Segerdahl ett mycket bra klimatskal och fuktskydd helt utan köldbryggor.
– Köldbryggorna försvinner helt. Det här är en helt ny konstruktionstyp som skiljer sig helt från vanligt sandwich-bygge, säger han.

Robert Segerdahl säger att hans företag, som drivs på Gotland, är först med en betonglösning för passivhus och plushus.
– Vi ligger långt före den övriga betongindustrin.
Han menar också att hans konstruktion inte bara är ett bra miljöval ur energisynpunkt, utan också genom minskade transporter i byggprocessen.
– Vanliga betongelement körs fram och tillbaka innan de installeras. Våra väggar är helt färdigmonterade i fabrik. Det är bara att föra upp dem.

Men det är ändå energieffektiviteten som visar de tydligaste fördelarna med Robert Segerdahls betongvägg. Idag kan väggen ge ett U-värde på 0,08, vilket kan jämföras med normala på 0,18. I hus som byggts med den nya betongkonstruktionen har man mätt upp energiförbrukningar på 42 KWh/kvm. Alltså en ansenlig bit under normen för passivhus som ligger på 55 KWh/kvm.

Betongväggen kan också lösa andra problem som passivhus dras med.
– Eftersom betongväggen skapar så låga värden klarar husen av större fönster, vilket många kunder vill ha.
Enligt Robert Segerdahl skulle till exempel husen i Hammerby Sjöstad, som ju lider av energieffektivitetsproblem, lätt kunna nå dagens byggnormer om de hade byggts med hans betongkonstruktion.
– Jag tror inte att det skulle vara några problem, säger han.

Robert Segerdahl säger också att hans konstruktions skulle kunna användas för att energieffektivisera miljonprogrammens hus.
– Man kan så klart inte byta ut väggarna. Men man skulle kunna använda själva konstruktionen, men då skulle förstås kvadratmetrarna minska en del.

Nu väntar Robert Segerdahl på att hans innovation ska slå igenom hos de stora byggföretagen. Enligt honom råder det inget tvivel om att det här är framtidens betongväggar.
– Vi vill ha ut det här nu. Det råder ingen tvekan om att det här kommer att bli Sveriges nya betong. Saken är den att våra betongväggar inte bara har mycket bättre energieffektivitet, de är mycket billigare än traditionella betongkonstruktioner. Byggföretagen har alltså allt att vinna på det här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev