Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han vill samla finansanställda till ett klimatupprop

Publicerad: 6 mars 2019, 13:39

Den globala finanssektorn har 66,4 miljoner anställda. Nu vill Anders Langworth samla dem för att sätta klimatpress på finansföretagen inifrån.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Inom kort lanseras “Bankers for climate”, ett klimatupprop som riktar sig till bankanställda. Målet är att sätta press på finanssektorn från insidan. Grundaren Anders Langworth, som själv jobbar på Nordea, berättar att initiativet riktar sig till alla anställda inom den globala finansbranschen som vill se ett ökat fokus på hur den egna branschen hanterar klimatfrågor. I dag finns många initiativ på företagsnivå, men enligt Anders Langworth inga initiativ som låter individer inom finanssektorn vara med och påverka.
– Banker finns överallt i samhället, antingen genom att låna ut pengar eller genom att investera. Vi har en påverkansmöjlighet som egentligen ingen annan bransch har. Många av mina kollegor i branschen tycker att deras bankers klimatarbete är spännande, men det är få som verkligen förstår kopplingen mellan bank och hållbar utveckling och exakt vad banken har för påverkansmöjligheter. Om vi inte själva förstår kan vi inte heller få våra kunder att förstå och det är i slutändan våra kunder som måste välja mer hållbara produkter, säger Anders Langworth till Aktuell Hållbarhet.

Anders Langworth betonar att initiativet drivs av honom som privatperson, är helt ideellt och att det inte är tänkt att projektet ska generera några intäkter eller förknippas med kommersiell verksamhet. För att få initiativet att lyfta kommer han nu att försöka sprida “Bankers for climate” genom kontakter och  sociala medier. På hemsidan uppmanas också bankanställda att skriva under ett klimatupprop.
– Tanken är att kunna ta det här vidare mot bankföreningar och banker och visa att det här är på riktigt och att deras anställda bryr sig. Att folk skriver under och ställer sig bakom något väger betydligt tyngre än till exempel en Facebook-grupp med några likes.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev