måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han vill se ett prog-Brexit – mer hållbart än EU

Publicerad: 6 juli 2016, 11:20

Ed Gillespie, grundare av Futerra och kolumnist i The Guardian, förklarar varför Brexit inte behöver betyda en tillbakagång inom hållbarhetsområdet.

Ämnen i artikeln:

Eu

Finns det en uppsida med hållbara förtecken när och om Storbritannien lämnar EU? Det var den första fråga Ed Gillespie hållbarhetskonsult och grundaren av Futerra, ställde sig när resultatet av folkomröstning blev klart.  Precis som för många andra Londonbor var det ett resultat som förvånade honom mycket.
– I London lever vi i vår egen värld. Över 40 procent är inte födda i huvudstaden, vi funderar inte ens på ursprung och etnicitet, och öppenhet mot omvärlden är en självklarhet. Så det är klart att många, som de unga, på mitt kontor känner sig rånade på sin framtid säger Ed Gillespie, vars besök i Almedalen blivet en enda lång diskussion om folkomröstningsresultatet, hur det ska tolkas och vad som kommer att hända nu.

Ed Gillespie grundade för 15 år sedan Futerra, en strategi- och kommunikationsbyrå som i dag fokuserar på hållbar kommunikation och har en global kundkrets. Han är också återkommande kolumnist i The Guardian.
– Det är oerhört intressant, politikerna flyr och vägrar att ta ansvar, säger Ed Gilesspie. Ingen vill vara den som trycker på knappen och utlöser artikel 50 som betyder utträde. Och lämnasidan står där helt utan plan. Det enda dokument som finns om hur det här ska går till är på 1 293 ord. Det kan jämföras med folkomröstningen i Skottland där självständighetssidan hade tagit fram mer 600 dokument om hur det utträdet skulle gå till.

Tillbaka då till frågan om hur en miljö- och hållbarhetsutmaningar påverkas av Brexit?
– Säg så här, jobbar du med hållbarhet är du van att utmana, vara motvalls och inte ge dig i första taget. Så vi kan säga att ”mission impossible” nu blivit lite jobbigare med inte omöjligt. Och ska vi göra en Brexit, vilket fortfarande är oklart, så kan det vara ett ”prog-Brexit” som flyttar fram positionerna inom miljö- och hållbarhet, säger Ed Gillespie.

anvandare.borttagen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev