Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han vill ta över efter Lena Ek

Publicerad: 28 maj 2015, 07:56

Lena Ek har varit en av oppositionens tydligaste miljöröster i riksdagen. Vem tar upp hennes fallna mantel?


Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Lena Ek (C) har varit en av oppositionens tydligaste miljöröster i riksdagen. Nu lämnar hon sina politiska uppdrag – både som riksdagsman och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet – och kliver på som ordförande i skogskoncernen Södra.

Frågan är vem som tar över hennes roll i oppositionen. Det finns inga självklara val.

– Jag kliver gärna fram och tar hennes plats, säger Johan Hultberg, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och moderaternas miljötalesperson.

Johan Hultberg har suttit i riksdagen två mandatperioder och brinner för en smart klimatpolitik där företagen är en del av lösningen, inte minst på transportområdet. Han säger att oppositionen förlorar en stark röst i Lena Ek men tror att det finns andra som är beredda att ta över.

Folkpartiet har haft det lite turbulent sedan Anita Brodén försvann som partiets miljötalesperson, hon ersattes först av Fredrik Malm, som gick vidare till ett annat utskott, och sedermera av Lars Tysklind.

Lena Eks ersättare i utskottet, Kristina Yngwe, är ett oprövat kort. Hon är utbildad agronom och har en gård utanför Ystad. Hon har även varit ordförande i LRF Ungdom och fått pris som Årets agronom.

Irene Oscarsson, Kristdemokraternas tidigare frontfigur i miljöfrågor, lyckades inte ta sig in i riksdagen i höstas och ersattes av Magnus Oscarsson från Östergötland, också han ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.

– Vi kommer med flera gemensamma utspel på miljöområdet, men just nu är de borgerliga partierna inne i en fas där man tar sig tid att utveckla den egna politiken och de egna förslagen, säger Johan Hultberg (M) till Miljöaktuellt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.