torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Han vill utveckla en sol-scooter

Publicerad: 11 april 2019, 09:49

En soldriven scooter som kan åka två mil samt bära barnen och ett par matkassar. Det är drömmen för ingenjören David Larsson. Nu söker han finansiering via crowdfunding-sajten Kickstarter.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


För många resor är bilen för stor och cykeln för liten. Och för att klara sig med bilpoolsbil behöver man också ha ett mindre fordon som uppfyller vardagens behov. Det var David Larssons utgångspunkt när han skissade på idén till en soldriven scooter, med en lång sadel för upp till tre personer och plats för en extra barnsadel. Över detta ett tak av solceller med en toppeffekt på 200 watt.
– Man skulle kunna ha den för att pendla uppemot en mil under sommarmånaderna. Eftersom en fyrhjulig scooter är mer stabil än en elmoped ska den fungera att köra på vintern också, men då kommer man behöva ladda batterierna, säger David Larsson till Aktuell Hållbarhet.

David Larsson har inspirerats av Hans Rosling och hoppas att hans idé ska kunna bidra till minskade klimatutsläpp världen över.
– Min långsiktiga vision är att ett sådant här fordon skulle kunna användas i ännu mer solrika länder. Hans Rosling talade om utvecklingssteg; att man går från att gå till fots, till att skaffa cykel, motorcykel och sedan bil. Man skulle kunna använda ett sådant här fordon istället for motorcykel och den skulle också kunna ersätta en del av behovet av att resa med bil.

David Larsson är utbildad civilingenjör från KTH och jobbar till vardags hos solcellsinstallatören Solkompaniet, där han sysslar med forskning och utveckling. Projektet med solcellsscootern driver han på egen hand vid sidan om, i det egna bolaget Solisten. Det som finns är en idéskiss och preliminära beräkningar. Det som saknas är pengar. Cirka 460 000 kronor, är vad han tror att han behöver för att kunna utveckla en prototyp och förbereda serietillverkning. Kampanjen på Kickstarter går ut imorgon fredag den 12 april. Fram tills nu har han fått in under 2000 kronor.
– Jag har lite andra tankar om hur jag ska få igång projektet om jag inte får in tillräckligt med pengar. En tanke är att det ska kunna drivas vidare som ett studentprojekt av entreprenörskapselever på Chalmers. Även Glava Energy Center har visat intresse av att delta i utvecklingsarbetet, säger David Larsson.

Här kan du läsa om sol-scootern på Kickstarter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev