måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hanar riskerar att bli till honor till följd av klimatförändringen

Publicerad: 7 maj 2013, 10:15

Det manliga släktet riskerar att utplånas om temperaturen stiger, åtminstone bland sköldpaddor vars kön bestäms av värmen på äggen.


En temperaturökning på 1 grad är allt som krävs för att 100 procent av de målade sköldpaddsungar som kläcks ska bli honor. Detta kan leda till att arten utrotas. Det visar en matematisk modell som tagits fram av forskare på Iowa State University

Målade sköldpaddor finns i sjöar och floder i hela Nordamerika. I likhet med många reptiler bestäms sköldpaddornas kön av värmen i boet där äggen ligger. Ju varmare boet är, ju större är sannolikheten att sköldpaddorna som kläcks blir honor.

Under 25 år har forskarna på Iowa State University undersökt de målade sköldpaddornas avkomma på en liten ö i Mississippi-floden. Man jämförde informationen med historisk data om jord- och lufttemperaturer för att ta fram den modell som alltså visar att en grads temperaturökning är allt som krävs för att samtliga ungar som kläcks ska bli honor, något som skulle leda till att arten utrotades.

Richard Shine, biolog på University of Sydney in Australia, har inte varit inblandad i studien men han delar uppfattningen omatt många reptiler kommer att påverkas om temperaturerna stiger. Han menar dock att arterna kan överleva genom att lägga äggen på skuggiga platser eller anpassa sig till varmare förhållanden. Det skriver New Scientist.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev