Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Handelsbanken slutar investera i kol

Publicerad: 13 november 2015, 12:30

Banken sätter stopp för aktiva investeringar i kol och kolbrytning.


Den här artikeln publicerades den 13 november i Miljöaktuellt Idag.

Handelsbanken meddelar nu att banken inte längre ska investera i kolkraft eller i brytning av kol.
– Vi har beslutat att våra aktiva fonder inte ska investera i vare sig kolkraft eller i gruvbolag som bryter kol, säger Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken till Miljöaktuellt.

Enligt Wallqvist gäller beslutet, som togs nyligen, de aktiva fonderna som förvaltas av bankens fondbolag och inte indexfonderna. Storbritanniens fonder kommer dock inte att påverkas eftersom ett annat fondbolag investerar för Handelsbanken där. Johan Wallqvist vill inte gå in på hur beslutet har fattats och av vem. Men klart är att det gäller från och med nu och att bankens investerare redan börjat arbeta med frågan.

Hur stor del av era totala aktiva aktiefonder utgörs av kol idag?

– Kolinvesteringar i Handelsbankens fonder utgjorde redan en begränsad del av vår aktiva förvaltning när fondbolaget tog beslutet att sluta investera i kolkraft och i gruvbolag som bryter kol. Men i flera av våra fondportföljer innebär beslutet ändå att vi säljer betydande aktieinnehav i bolag som BHP, Rio Tinto och Coal India.

Johan Wallqvist betonar att BHP är ett av de största gruvbolagen i världen och att bolaget får 13,58 procent av sina intäkter från kolbrytning och att Coal India är den största kolproducenten i världen. Men han kan inte ge några närmare siffror över hur stor andel av aktiefonderna i Handelsbanken som består av sådan här verksamhet. ”Siffrorna är dessvärre svåråtkomliga för närvarande” blir det slutgiltiga svaret.

Fair Finance Guides senaste globala rapport, som kom i förra veckan, visar att Sveriges sju största banker har investerat över sju gånger mer i fossilt än i förnybart de senaste fem åren. Handelsbanken som hamnar i botten av de svenska bankerna, har investerat och lånat ut 24 gånger mer fossilt än förnybart.
Handelsbanken tycker inte att rapporten ger en heltäckande bild av bankens hållbarhetsarbete.
– Vi får dubbelt så höga poäng i år jämfört med i fjol och det visar att vi har blivit bättre på att berätta hur banken arbetar med hållbarhetsfrågor. Det framgår tyvärr inte i den här undersökningen som endast mäter antalet publikt tillgängliga dokument på hållbarhetsområdet. Andra undersökningar kommer fram till en mer heltäckande bild av vårt hållbarhetsarbete, säger Johan Wallqvist.

Läs mer om rapporten här.

Martina Frisk & Joline Ekman

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.