Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Handelsföretag lovar krafttag för miljön

Publicerad: 2 december 2003, 09:02

Nu tas krafttag för att miljöanpassa handeln. I slutet av november slöt 12 företag, tre kommuner och regioner en överenskommelse med miljödepartementet om åtaganden för en hållbar handel med dagligvaror.


– Det här är företag, kommuner och regioner som går i spetsen för en hållbar utveckling. Med de åtgärder som nu vidtas kommer vi en bra bit på vägen mot en hållbar handel med dagligvaror. Det är ett unikt samarbete som lett fram till detta, säger ambassadör Bo Kjellén, ordförande i styrgruppen för Framtida handel.

Efter fyra års dialog under namnet "Framtida handel" undertecknades avtalet den 28 november av miljöminister Lena Sommestad och de övriga parterna.

Parterna har kommit överens om åtaganden inom områden som samverkan mellan branscher och trafikslag, forskning och utveckling för hållbar produktion och handel med dagligvaror, ny teknik och nya lösningar, miljöanpassning av varor och tjänster samt stärkt och etablerad samverkan kring producentansvarssystem.

Överenskommelsen ska fungera som en katalysator när det gäller miljöarbetet inom dagligvaruhandel och inom transporter, och inspirera fler att arbeta för en hållbar utveckling. Det är fritt fram för fler företag, kommuner och regioner att delta i dialogen.

Regeringen ser positivt på det nya sättet att arbeta som kan vara ett komplement till styrmedel som lagstiftning och skatter.

De här är med:

- Arla Foods AB
- Box Delivery Sverige AB
- Coop Sverige AB
- DHL
- FramTidsbränslen Sverige AB
- Green Cargo AB
- ICA Sverige AB
- Milko Ek förening
- Posten AB
- Schenker AB
- SIA Glass AB
- Region Skåne
- Skånemejeriers Ek förening
- Vingåkers kommun
- Västra Götalandsregionen
- Regeringen

Mer information om dialogen Framtida handel.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.