Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Handelsstudenter vill påverka med passivt kapital

Publicerad: 6 februari 2019, 12:29

Foto: Agblilb/ Wikimedia Commons

Foto: Agblilb/ Wikimedia Commons

En grupp studenter vid Handelshögskolan i Stockholm testar nu om det är möjligt att samla redan investerat kapital för att påverka företag i en hållbar riktning.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Genom sajten Green Impact tänker sig studenterna att de ska använda de rösträtter som är kopplade till småsparares aktier. På så sätt kan Green Impact driva frågor på bolagsstämmor och rösta för att hållbarhetsåtgärder genomförs på bolagen. Spararna behåller avkastningen av aktien.
– Det pratas mycket om att kapital ska investeras i hållbara företag. Men det pratas inte så mycket om allt det kapital som redan är investerat. Många stora fonder säger sig vara hållbara, men eftersom en stor del av kapitalet förvaltas passivt så påverkas inte bolagen så mycket. Det vill vi ändra på genom att samla ihop passiva minoritetsägare och använda deras rösträtter för påverkansarbete, säger Eric Schagerlund som är en av initiativtagarna till Green Impact.

Green Impact, som också drivs av Hampus Adebäck, Aron Björk, Ludvig Eksandh, Erik Nordström och Julius Tärning, är än så länge ett skolarbete men responsen har inledningsvis varit mycket positiv och initiativtagarna hoppas nu att deras idé ska lyfta. Eric Schagerlund säger att det finns ett antal utmaningar för att idén ska kunna användas i praktiken.
– Vi jobbar med en plan för hur det här skulle kunna fungera. Än så länge har vi aldrig sett någon liknande lösning. Rent tekniskt måste vi nu lösa de legala aspekterna, till exempel hur lösningen står sig mot GDPR och exakt hur rösträtterna ska skrivas över på det mest effektiva sättet. Men idén är definitivt genomförbar, säger Eric Schagerlund.

Läs mer om Green Impact

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev