Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Handen bästa skvallerbyttan om din identitet

Publicerad: 9 april 2009, 04:20

Fingeravtryck är ute. Ögonbottnar likaså. Knäleder har långt kvar. Handens översida, det är något för den som vill identifiera.


Det gick att lura en fingeravtrycksscanner med gelatin eller i värsta fall ett avhugget finger och inte många vågar sätta sin tillit till en irisscanner eller ögonbottenscanner, ansiktsigenkänning är i sin linda. Någon föreslog att knäleden var lika unik som ett fingeravtryck, men det skulle bli tämligen livsfarligt att vara med om upprepade gränskontroller. Men världen fortsätter att sträva efter hållbar biometrisk identifiering. Någon del av kroppen måste kunna användas för att identifiera en människa helt unikt.

Handens översida verkar vara en del av kroppen som innehåller ett unikt mönster av blodkärl som kan sökas av med en beröringsfri scanner. Identica Holdings Corporation från Tampa i Florida kallar sin apparat för en Vascular Pattern Scanner, alltså en scanner för blodkärlsmönster. VS-II söker av huden med en infraröd scanner för att hitta det unika blodkärlsmönstret i varje hand och krypterar och lagrar sedan detta i en central dator, på ungefär samma sätt som ett fingeravtryck. Den som vill bli identifierad visar fram sin hand för scannern, som söker av mönstret och jämför det med det mönster som gäller för det beröringsfria kort som samtidigt visas upp för enheten, eller det PIN som matas in.

Apparaten är hygienisk eftersom kroppen aldrig behöver vidröra scannern och eftersom scannern aldrig berörs finns det inga avtryck kvar som skulle kunna kopieras (inte för att det nu spelar någon roll eftersom avtryck inte används). Avläsningen sägs fungera även om handen har ärr.

Praktikfall: Halifax Hamn

I USA och Kanada är fackföreningarna sjukt misstänksamma mot all anläggningar som lagrar fingeravtryck. Därför har Identica i sitt samarbete med Halifax Hamn infört ett system där kärlmönstret lagras på ett smart kort som måste presenteras för läsaren, varefter handen identifieras. Sålunda lagras kärlmönstret aldrig i systemet. Faktum är att ingen server används på nätverket över huvud taget för att lagra användarnas kärlmönster.

Hamnen i Halifax sträcker sig längs 29 kilometer av kusten och är världens andra största isfria hamn och en viktig knutpunkt för alla anslutningar mellan Kanadas östkust och resten av världen. Därför är säkerheten viktig och hamnen skaffade Identicas teknologi eftersom den ansågs vara den bästa tillgängliga. Den fungerade bättre än alla andra biometriska metoder för hamnarbetare som ändå arbetar med händerna utomhus i tufft klimat.

Blodkärlsmönstret läses 4 millimeter under huden och det är fördelaktigt i hårt klimat eftersom händerna kan vara våta och smutsiga. Fingeravtryck skulle vara direkt olämpligt att försöka sig på i sådan miljö.

Indentica har haft flera möten med hamnarbetarfacket, som var bekymrade över tillgången till personliga data. De övertygades av argumentet att eftersom mönstret läses av långt under huden så måste en användare självmant hålla fram handen mot scannern. Handen, och därmed mönstret, kan inte glömmas kvar någonstans och därför finns det inte heller någon databas hos polisen med blodkärlsmönster. I vissa kretsar anses fingeravtryckstagning ha samband med kriminalitet och det undviks helt med denna lösning. Det är också den enda typ av biometriskt data som inte syns från utsidan, så fusk (spoofing) är inte ett problem.

Men kommunikationen…

Enheten kan kommunicera med den centrala styrenheten Universal Controller (kallad UC-2) via en RS-232-port (!!) eller via ett sk Wiegand-gränssnitt (!!!). Drar man RS-232-ledaren vidare till en så kallad T-module kan man gå därifrån med Ethernet och koppla in allt på ett vanligt nätverk.

Identica har räknat hur många människor som faktiskt kan använda apparaten; 99,98 %. Resten har kanske för tjock hud eller måhända blått blod och då fungerar apparaten inte. En verifiering ska inte ta mer än 0,4 sekunder vilket i stort sett betyder att man knappt hinner fram med handen förrän läsningen är klar. Men det där med 99,98% är ändå tveeggat. Varje år passerar 17,9 miljoner personer Arlanda (och förmodligen tio gånger så många till exempel Heathrow). Av dem skulle 358.000 inte kunna vara med i systemet. Av de 17,9 miljonerna fanns det en risk att 18 personer kan ges falskt tillträde till Sverige. 18 personer per år kanske man kan tåla i jämförelse med hur många falska pass som cirkulerar i Europa.

Identica jobbar på för att få sin lösning accepterad på flera ställen och Vancouvers hamn är ett annat ställe man tagit sig in på. Kasinon, bankomater och sjukhus kommer härnäst. För att tillfredsställa den hårda kliniska kraven finns en sjukhusversion där alla ytor är täckta med nanopartiklar av silver som är bakteriedödande. Enligt Identica ska höljet på deras apparater döda 99,9 % av alla bakterier som hamnar där.

Snabbdata om Identica VS-II

• Användbarhet: 99,98 %
• Registreringstid i systemet: 2 x 0,4 sek
• Verifikation: 0,4 sek
• FAR (False Acceptance Rate): 0.0001 %
• FRR (False Rejection Rate): 0.1 %
• Anslutningar: RS 232-gränssnitt och Wiegand-gränssnitt, Ethernet via extern modul.
• Effektförbrukning: 12 V/1,5 A
• Drifttemperatur -5° … 50° C

Apparaten finns i utomhusutförande för temperaturer ned till –50° C.

Läs mer på http://www.identicacorp.com/index.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev