Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Handlingsplan för att rädda nordiska sjöfåglar

Publicerad: 6 december 2010, 10:49

En ”skrämmande” utveckling för nordiska sjöfåglar har lett till att en nordisk handlingsplan nu tagits fram.


Ämnen i artikeln:

Hav

2008 kom larmrapporter från miljöorganisationer. De nordiska miljöministrarna beslöt då att intensifiera det nordiska samarbetet om orsakerna till minskningen av sjöfåglar i Norden. Nu har en handlingsplan tagits fram med förslag på vad länderna kan göra för att stoppa den negativa trenden.

– Vi ser en dramatisk nedgång i antalet sjöfåglar. Lokalt kan man konstatera en kraftig nedgång av sjöfågelstammar och det är skrämmande, säger Nordiska ministerrådets generalsekreterare Halldor Asgrimsson.

Han säger att man inte kan utesluta att det rör sig om en kombination av effekterna av förändrat klimat och utsläpp. Det förra leder till varmare hav, mindre plankton och därmed mindre fisk. Utsläppen drabbar fåglarna hårt och då särskilt miljögifter, små plastbitar och olja.

Norges miljöminister Erik Solheim säger att det man kan och måste göra är att minska fågeldöd som beror på föroreningar, fisknät, äggplockning och jakt. Samt att det är viktigt med skyddade områden.
Rapporten listar rekommenderade åtgärder inom en rad områden. Rapporten summerar en samnordisk workshop om sjöfågeldöden som hölls i Malmö den 4–5 maj.

Det område som studerats är länderna i västra Norden inklusive Skottland, men exklusive Östersjön och arktiska områden.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.