Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hans Blix: ”Jag är räddare för klimatförändringarna än för massförstörelsevapen”

Publicerad: 23 april 2012, 06:54

Den tidigare IAEA-chefen säger i intervju att det är vansinne att världen lägger 1 500 miljarder dollar om året på militära utgifter.


Inför Stockholm+40-konferensen som startar i dag har Miljö- och Utrikesdepartementet låtit intervjua elva stycken framträdande svenskar om deras syn på hållbar utveckling. Bland de intervjuade finns exempelvis forskaren Johan Rockström, politikern Margot Wallström, Ica-vd:n Anders Svensson, artisten Emil Jensen och friidrottaren Carolina Klüft.

Stockholm+40 som pågår fram till på onsdag är till minne av FN:s första globala konferens om den mänskliga miljön som hölls i Stockholm 1972.

En som var med för 40 år sedan och som då deltog i den svenska förhandlingsdelegationen på konferensen är Hans Blix, som sedan dess hunnit med att vara allt från utrikesminister till ordförande för både FN:s Internationella atomenergiorgan IAEA och för FN:s inspektionskommission (UNMOVIC).

Blix är en av de elva personer som låtit sig intervjuas. Han berättar bland annat om betydelsen av Stockholmskonferensen och om vilka frågor som var mest svårlösta 1972.

På frågan om han nu i dag ser att det finns en betalningsvilja i världen för det som ett effektivt arbete för ett bättre hållbart samhälle kräver, svarar Blix:

– Nej, svårigheten är oftast att man tänker ut intelligenta lösningar men sen så fastnar de i finansdepartementen och där är det så att säga stopp.

– Det är ett vansinne att vi i dag spenderar i hela världen totalt ungefär 1 500 miljarder dollar om året på militära utgifter, och vi lyckades inte i Köpenhamn skrapa ihop 100 miljoner dollar som vi behövde för att få en miljöfond så att u-länderna skulle kunna hänga med. Det tycker jag är totalt dårskap.

– Jag får bekänna att jag är räddare för den globala uppvärmningen och klimatförändringarna än vad jag är för massförstörelsevapen. Jag har sysslat med nedrustning och kärnvapen och där kan man skönja öppningar och lösningar, men på klimatfrågan är det så fruktansvärda stora ekonomiska intressen som står på spel, att det är svårare.

Nedan kan du se den fyra minuter långa intervjun.
Samtliga intervjuer plus mer om konferensen finns på regeringens hemsida.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.