söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hantera stress med terapitrick

Publicerad: 16 december 2014, 11:20

Genom att acceptera jobbiga tankar i stället för att försöka förtränga dem är det lättare att minska stressen på jobbet.


– Under stress finns en risk att hamna i låsta tankebanor, där man tappar förmågan till flexibelt tänkande, säger Tobias Lundgren, forskare i psykologi.

Han har bland annat arbetat som utvecklande coach för ishockeylaget Modo.

– Tänker en spelare att han inte får misslyckas är risken stor att han gör just det.

Samtidigt kan man inte heller bara blockera tankar om misslyckande.

– Då kan man hamna i ett riskundvikande beteende, där en spelare inte vågar göra saker som han kanske är bra på, säger Tobias Lundgren.

Då kanske spelaren släpper pucken i stället för att göra dragningar.

Den som hamnar i stressande situationer kan ta hjälp av ACT-metoden, som handlar om att bli mer närvarande och rikta sin energi på det väsentliga. Det handlar om att acceptera det som stör och låta det finnas där. Även om det är stresskänslor.

– När man blir stressad tappar man lätt bort det som är viktigt. Då gäller det att ta en timeout från stress och tankar och tvinga sig till ett par minuters reflexion där man kliver undan och noterar vad som pågår i ens inre. Då blir det också lättare att fokusera på det som är viktigt och meningsfullt.

Människans förmåga till tänkande gör att vi lätt kan flytta vår uppmärksamhet och göra komplicerade språkliga associationer. Nackdelen är att man också kan rikta sitt fokus mot ganska abstrakta hot.

– När man sitter fast i sådana tankar mår man sämre och blir mindre effektiv. Då är det enklare att bara säga till sig själv ”så här är situationen”, ”så här tänker jag”. Ofta blir man då medveten om att de upplevda konsekvenserna bara är uppmålade framtidsscenarier.

Den som inte är nöjd med sitt jobb kanske samtidigt inte vågar söka ett nytt. Man hamnar i en ond cirkel av missnöje och en oförmåga att ta steget. Man tänker på tidigare misslyckanden, brister i den egna arbetserfarenheten eller utbildningen.

– Just på grund av de tankarna kanske man låter bli att söka vissa jobb, vilket ökar sannolikheten för att man förblir missnöjd. Då blir det inte framtiden i sig, utan tankarna om framtiden som skapar låsningar som påverkar på ett destruktivt sätt, säger Tobias Lundgren.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev