Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är aktivisterna som hoppas på 40 000 demonstranter

Publicerad: 8 december 2009, 21:28

Möt kvinnorna som fått den danska polisen att instifta nya tuffa ”lymmellagar”.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

I en gammal tegelbyggnad bakom centralstationen har den alternativa klimatkonferensen sitt högkvarter. Tre kvinnor från organisationen Climate Justice Action håller en välbesökt presskonferens och drar upp riktlinjerna inför den stora klimatmanifestationen på lördag.

– Hamnen är måltavla för vår demonstration. Det är en plats som symboliserar vår ohållbara livsstil – med alla varor som importeras för att vi ska kunna fortsätta att konsumera – medan exportländerna själva inte kan nyttja sina naturresurser, säger Tannie Nyboe från Climate Justice.

Hon tror inte att importen till Danmark kan stoppas omedelbart men menar att dagens beslutsfattare inte förmår att ändra systemet och bryta med konsumtionskulturen. Ingen av företrädarna från organisationen tror heller att demokratin som den fungerar idag kommer att kunna lösa klimatkrisen.

– Parlamentarismen har misslyckats på den här punkten. De folkvalda fokuserar på det korta perspektivet och ignorerar de långsiktiga problemen. Vår uppgift är att mobilisera fotfolket i klimatkampen, säger Tannie Nyboe.

De tror att lördagens demonstration i Köpenhamn kommer att samla minst 40 000 personer. På frågan om de samarbetar med den danska polisen för att hålla ordning i leden svarar de att de varit öppna med vad de tänker företa sig.

Tannie Nyboe tror att ändå att det blir en lugn och sansad demonstration. ”Köpenhamn är ett kallt ställe och jag tror att de som kommer hit gör det för att de är engagerade i klimatfrågan” säger hon. Om polisen försöker att hindra dem från att komma fram kommer de bara att gå runt polisen och polisbilarna.

Tannie Nyboe har inte mycket till övers för den danska regeringens snabba beslut att skärpa polisens befogenheter och införa så kallade ”lymmel-lagar” för att kunna hålla ordning på gator och torg under konferensen. Det blir också hennes slutkläm på presskonferensen.

– Det är ett försök att skrämma folk till tystnad. Jag är orolig för att det här är en sista desperat åtgärd från den danska regeringen som inte gjort något för att lösa klimatkrisen utan som tvärtom fortsätter att öka sina utsläpp.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev