Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Änglamarksprisets finalister

Publicerad: 30 april 2012, 05:31

Tio personer har chans att få stipendium på 100 000 kronor. Du kan vara med och rösta fram vinnaren.


Änglamarkspriset är ett årligt miljöpris som delas ut av Coop i syfte att lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi.

Stipendiet är på 100 000 kr och i år har man velat lyfta fram personer som genom idéer och projekt tar ansvar för miljön samtidigt som de har ett stort socialt engagemang.

De tio finalisterna är:

Simon Flato, Sustainergies, en ideell organisation som ger studenter möjligheter att arbeta tillsammans med företag och organisationer för att omsätta hållbarhet och ansvarstagande i praktiken.

Calle Högberg, Sylt från stan, entreprenör i hållbar konsumtion som såg en möjlighet i att sälja lokalproducerad sylt, marmelad och mos av råvaror som annars skulle gå till spillo.

Annika Laurén, Ekobanken, vill att banken ska växa på ett hållbart sätt med inspirerande låneprojekt och fortsätta bidra till en ny bankkultur som hon ser som nödvändigt för en omställning mot ett mer hållbart samhälle.

Ingrid Munro, Jamii Bora, en social rörelse bland Kenyas fattiga, har genom små lån och småskaligt sparande visat att kvinnorna kan lämna tiggandet bakom sig.

Soledad Pinero, Misa Retoy, vars ambition är att utveckla en verksamhet där barn på ett lustfyllt sätt genom lek kan lära om miljö, hållbarhet och barns rättigheter.

Karl-Henrik Robèrt, Det Naturliga Steget, en hållbarhetsorganisation byggd för att skapa förändring med hjälp av ramverk som bygger på en tydlig definition av hållbarhet och en metod för förändringsarbete.

Johanna Stål, Camino, ett magasin som belyser kreativa individer, grupper, produkter och tjänster som bidrar till en hållbar utveckling.

Björn Söderberg, Fair Enterprise Network, som driver flera företag i Nepal och vill skapa företag som är socialt ansvarstagande, långsiktigt hållbara och lönsamma.

Anders Wilhelmson, Peepoople, skapare av den personliga engångstoaletten Peepoo som idag används dagligen i ett av Afrikas största slumområden, Kiberia utanför Nairobi i Kenya.

Bernhard Zimmer, Musketerene, ett arbetsprojekt som riktar sig till personer som på grund av psykiska handikapp, missbruksproblem eller andra orsaker inte hittar en plats på den vanliga arbetsmarknaden.

På Coops hemsida har man fram till den 31 maj möjlighet att rösta på sin favorit. Vinnaren offentliggörs den 14 juni på Änglamarksdagen.

Förra året var det Petra Wadström som fick Änglamarkspriset. Hon har har utvecklat och tagit patent på produkten Solvatten, en metod att rengöra vatten med hjälp av enbart solenergi.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.