Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är årets miljöbästa ambassad

Publicerad: 31 augusti 2015, 09:29

En utlandsmyndighet i ett land med många soldagar vann priset Grön Ambassad.


Ambassaden i Jordaniens huvudstad Amman blev årets vinnare när Utrikesdepartementet och Statens Fastighetsverk i torsdags delade ut sitt årliga miljöpris Grön Ambassad.

Motiveringen lyder: ”Med mer än 300 soldagar per år är förutsättningarna i Jordanien goda för solenergi. På initiativ av ambassaden har kansliet, beläget i en fristående byggnad med rätt förutsättningar, utrustats med solpaneler för produktion av elektricitet. Systemet beräknas täcka 80 procent av kansliets totala energiförbrukning och minska utsläppen av koldioxid med 71 ton årligen. Investeringen bedöms vara återbetald inom tre år.”

Solprojektet har fått stor uppmärksamhet i jordansk media och visat att ”Sverige vill och kan vara ett föregångsland”.

– Det här ska stimulera våra utlandsmyndigheter att jobba mer aktivt i de här frågorna, inte för att man ska ha ett pris som hägrar utan för att man ska se resultat av jobbet man gör, säger Jan-Olof Ahlenius, kansliråd på fastighets- och logistikenheten på Utrikesdepartementet, till Miljöaktuellt.

Kriterierna för att få priset är att ambassaden ska ha utmärkt sig i miljöhänseende, ha involverat all personal, ha en engagerad chef och att den är en lokal förebild på miljöområdet.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.