Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är årets nya klimatproblemlösare 2011

Publicerad: 20 Oktober 2011, 09:26

WWF:s lista över Sveriges intressantaste klimatinnovationer är färdigställd. Fyra nya innovationer är med.


Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

I årets upplaga av listningen Climate Solver finns så väl teknik för laddstolpar som supereffektiv isolering. WWF förutspår sotra exportsucceer och teknik som kan minska såväl energiförbrukning som koldioxidutsläpp – både internationellt och i Sverige.
– De företag som presenteras är utvalda för sina möjligheter att förändra världens energiförsörjning. Vi vill visa på den bredd som finns på marknaden redan idag. Tekniken är inte problemet. För att kunna förverkliga klimatlösningarna fullt ut krävs kraftfulla insatser från både näringsliv och politiker, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

Magnus Emfel är ansvarig för WWF:s klimatinnovationsarbete och han tycker att företagen på listan fungerar som ambassadörer och visar vägen mot den lågfossila samhället.
– Med rätt villkor kan enbart de här klimatinnovationerna om tio år bidra med minskade utsläpp på drygt 150 miljoner ton per år, vilket motsvarar drygt 2,5 gånger de samlade svenska klimatutsläppen, säger Magnus Emfel, ansvarig för WWFs klimatinnovationsarbete.

De fyra svenska innovationsföretag som är nya på listan Climate Solvers är följande:

- Aerogel. Aerogel från Gävle har tagit fram och patenterat en konkurrenskraftig produktionsmetod för ett supereffektivt isoleringsmaterial – aerogel – som bara kräver 20 procent av volymen.
- SEEC. SEEC från Stockholm har utvecklat ett system för att lagra energi i berggrunden som gör att till exempel soluppvärmt vatten kan användas på vintern.
- Climacheck. Climacheck Sweden i Nacka utanför Stockholm, har utvecklat ett analysverktyg för att mäta och förbättra effektiviteten i luftkonditioneringsanläggningar och kylsystem. De svarar idag för en stor del av den totala elanvändningen i världen.
- Chargestorm. Chargestorm i Norrköping har utvecklat intelligenta laddningsstationer för elbilar som är anpassade för lokala kraftnät. De bidrar till att vi snabbare kan gå över till eldrivna fordonstransporter.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.