Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är årets nya miljöord

Publicerad: 29 december 2014, 07:50

Köttnorm, trafikmaktordning och plastbanta. Årets nyordslista är starkt präglad av miljödebatten.


Idag släppte Språkrådet och Språktidningen sin nyordslista över de ord som på allvar anses ha etablerat sig i det svenska språket under det gångna året.

Enligt Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen, har kritik mot rådande normer präglat samhällsdebatten. Det har gjort att ett ord som köttnorm tagit sig in på listan. ”Ingen påstår att alla ska bli vegetarianer, men vi måste helt enkelt ändra våra matvanor och bryta dagens köttnorm om vi vill hålla oss till två graders uppvärmning, vilket är makthavarnas mål just nu.”, stod det till exempel i ett nummer av tidningen ETC i oktober 2014.

Bland de miljörelaterade orden märks även matnationalism. Det innebär en ”föreställning om att mat producerad i det egna landet alltid är bättre än importerad mat, till exempel ur miljö- eller djurskyddssynpunkt.” Ordet användes för första gången redan 1995 men det senaste årets ökade användning gör att det blir ett nyord först nu.

Nerväxt, det vill säga ett ”politiskt mål att få ner den ekonomiska aktiviteten till en ekologiskt och socialt hållbar nivå” är ett annat nyord som skapat en tydlig motsats till tillväxt. På norska finns ”nedvekst” och på danska ”nedvækst”.

När vi rensar barnens lekrum från kemikaliefyllda plastsaker säger vi allt oftare ”plastbanta”.

Relativt nytt är också ”trafikmaktordning”. Tidigast ordet upptäcktes var 2009.
”Sådan är trafikmaktordningen. Bilen tronar i topp, sedan kommer kollektivtrafiken, gångtrafikanterna och sist cyklisterna som får ta smällarna, menar han.”, skrev DN i våras. Det handlar alltså om den hierarki som speglar samhällets prioritering av trafikslag.

Klimatanpassningens aktualitet skulle kunna vara en förklaring till att ”krislåda” nu finns med på listan. Det handlar helt enkelt om en låda som innehåller det som en person behöver för att överleva en kris. En ökad användning av ordet är förklaringen till att det blivit ett nyord.

På listan finns även vokabulär som går mer åt CSR-hållet, till exempel genusbudgetering, rasifierad och tvåkönsnorm.

Läs hela nyordslistan här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev