Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är banbrytarna i cirkulär ekonomi

Publicerad: 5 februari 2015, 07:28

Cirkulär ekonomi, kretsloppstänk och att dela i stället för att äga är på frammarsch. Här är bolagen som ligger i framkant.


Miljöaktuellt skrev i höstas om att många länder sprungit förbi oss när det gäller cirkulär ekonomi som affärsmodell i näringslivet och att dela och återvinna privat. I Europa går utvecklingen snabbast i Nederländerna, Danmark,  Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Johan Sidenmark, ordförande i ideella föreningen Cradlenet, underströk i artikeln att det är viktigt att Sverige hakar på trenden nu, som han konstaterar per automatik innebär en win win-effekt för alla inblandade parter och där miljön – inte minst – är vinnare på köpet.

– Delandets ekonomi handlar om att minska resursanvändning och dela på saker och drivkraften handlar kanske mer om sociala innovationer och smarta lösningar än att det drivs av miljömedvetna konsumenter, framhöll han.

Här är framtidsbolagen, både svenska och internationella, som tagit täten och har gjort cirkulär ekonomi och delande-tänket till sin affärsidé.

Airbnb (USA) hyr via sin sajt ut hus, lägenheter, rum och till och med slott. Populariteten är stor – konceptet utmanar på sina håll hotellmarknaden.

Desso (Nederländerna) kör på kretsloppslinjen och separerar gamla mattor i garn och andra typer av material, som återvinns eller kommer till användning på annat sätt.

Flexidrive (Sverige) har som slogan ”Hyr grannens bil”, och det ramar in vad det handlar om. Intressenter registrerar sig via sitt Facebook-konto eller anmäler sig direkt till sajten. Förutom vanliga bilar finns husbilar och husvagnar i fordonsstallet.

Hennes & Mauritz (Sverige) samlar in och återvinner kläder. Andra svenska modeföretag som är med på Cradlenet-tåget är Uniforms och Houdini.

Philips (Nederländerna) arbetar efter en medveten cirkulär ekonomisk plan och är med i klubben Cirkular Economy 100.

Zilok (startade i Frankrike men finns i dag i flera länder) driver en sajt för uthyrning av verktyg. Privatpersoner och företag som hyr ut betalar en avgift till Zilok.

Funded by me (Sverige) driver en crowdfunding-sajt där entreprenörer kan få finansiering för sina affärsidéer.

Kingfisher (Storbritannien) Tillhör nätverket Cirkular Economy 100. Företaget testar nya cirkulära affärsmodeller och har ett nätverk av leverantörer som tänker kretslopp.

Obs! Missa inte Miljöaktuellts evenemang Sustainable Business Day 2015 den 3 mars.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.