Klimat
Här är banken som satsat 24 gånger mer på fossilt än förnybart
Publicerad: 5 november 2015, 09:43
En ny global granskning visar att bankerna fortfarande är fast i fossila placeringar.
Ämnen i artikeln:
MiljöteknikAffärerEkonomiFörnybar EnergiInvesteringarSolcellssystemSolenergiSolkraftVindenergiVindkraftDen här artikeln publicerades i Miljöaktuellts omvärldsbevakning Miljöaktuellt Idag den 5 november.
En ny global granskning från Fair Finance Guide visar att Sveriges sju största banker har investerat över sju gånger mer i fossilt än i förnybart de senaste fem åren. Men trots att 88 kronor av varje hundralapp som svenska banker investerar går till olja, kol och gas har bankerna bättrat sig något senaste tio åren. Det har skett en ökning på fem procentenheter av förnybar energi under den perioden.
Handelsbanken hamnar i botten av granskningens svenska del. Banken har investerat och lånat ut 24 gånger mer fossilt än förnybart medan SEB är ”minst dåliga” och lagt fem gånger mer i fossilt. För SEB:s del går det också snabbast framåt mot mer förnybart. Medan SEB ökat andelen förnybart under de senaste fem åren har Danske Bank, Skandia och Länsförsäkringar minskat sin andel i sol, vind och geotermisk energi.
– Att bankerna förbättrat sig så lite är oerhört dåligt. De spelar en nyckelroll i klimatarbetet när de väljer vad som ska finansieras, här kan bankerna bidra till en lösning genom att satsa mycket mer på förnybar energi och minska stödet till fossil energi, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter, i ett uttalande.
Han påpekar att det unika med studien är att den inte bara tittat på investeringar utan även bankernas utlåning. Granskningen täcker de största bankerna i åtta länder och de 25 största bankerna internationellt. De svenska bankerna är marginellt bättre än snittet.
– I Nederländerna har två av de största bankerna investerat över 90 procent i förnybar energi, dit har de svenska bankerna en lång bit kvar, säger Jakob König.
De svenska bankerna som granskats är SEB, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank, Skandia, Länsförsäkringar och Swedbank.
Läs hela granskningen här (pdf).
Läs den svenska sammanfattningen av granskningen här (pdf).
Martina Frisk